друкувати


У Раді знову збирають голоси для подання в КСУ за зняття мораторію на землю

4 липня 2018, 14:52

У Верховній Раді України знову почали збирати підписи депутатів для депутатського подання в Конституційний Суд України (КСУ) щодо зняття мораторію в Україні на продаж землі. Про це АgroРolit.com. повідомив народний депутат України Олексій Мушак.

Нагадаємо, що Конституційний Суд України відмовив у відкритті конституційного провадження з приводу пунктів 14,15 розділу Х «Перехідних положень» Земельного кодексу щодо мораторію на відчуження сільгоспземель.

Конституційне клопотання було направлено на початку 2017 року 55-ма депутатами Верховної Ради. Один з ініціаторів подання Олексій Мушак говорив, що в разі визнання земельного мораторію неконституційним в Україні може з'явитися абсолютно вільний ринок землі.

За нашими даними, в парламенті вже зібрано 10 голосів. Олексій Мушак розраховує зібрати необхідну кількість за цей і наступний сесійні тижні аби знову зробити подання в КСУ.

На запитання АgroРolit.com. чому він зробив це знову, народний депутат відповів, що  Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), визнав введений Україною мораторій на продаж землі порушенням прав людини, і це зобов’язує владу зняти мораторій.

Мушак вважає, що на цей раз КСУ не зможе відмовити, бо з приводу мораторію на продаж землі є позиція цього суду. До того ж, за його словами, діючим головою Конституційного Суду України є Станіслав Шевчук, який у свій час був суддею Європейського суду з прав людини від України.