друкувати


Україна може очікувати на рекордний урожай ягід – Укрсадпром

4 липня 2018, 15:44

У 2018 році погодні умови є більш сприятливими для ягідних насаджень, різке потепління спровокувало швидке дозрівання ягід на Півдні і в Закарпатті, тому можна очікувати на гарний, а то й рекордний врожай. Про це повідомляють аналітики Асоціації «Укрсадпром», пише сайт Асоціації.

Нагадаємо, що Україна посідає 6-те місце в світовому рейтингу країн-виробників малини та 4-те місце серед європейських країн.

 В повідомленні ідеться, що сезон рочався на кілька тижнів раніше, ніж торік, і у період цвітіння особливих проблем із погодою не було. Загрозу становлять можливі гради та спека.

На думку аналітиків, якщо виключити погодні сюрпризи до кінця літа, то можна сміливо прогнозувати один із найкращих урожаїв ягід у країні, можливий навіть рекорд. Крім того, площі майже під усіма ягодами щорічно розширюються, а раніше закладені плантації вступають у період повноцінного плодоносіння.

У країні бували випадки, коли град вибивав значну частину врожаю в цілому регіоні, або коли фермери втрачали багато ягід через масове осипання в умовах дуже високих температур, – розповіла експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

За даними аналітиків Асоціації, споживання ягід в Україні оцінюється на рівні 3,2-3,7 кг на людину на рік, що вчетверо нижче, ніж, наприклад, у країнах Європейського Союзу. Хоча за обсягами та асортиментом продукції ненасичені і вітчизняний ягідний ринок, і світовий.

При цьому загальне виробництво ягідних культур в Україні останні п’ять років суттєво не змінюється і тримається на рівні близько 130 000 т. 

За даними Асоціації «Укрсадпром», у 2017‑му в країні зібрали 120 000 т ягід, при цьому у грошовому виразі ринок ягід перевищив 4 млрд гривень. За оцінками Асоціації, виробництво скоротилося на 13-15% відносно врожаю 2016‑го через несприятливі погодні умови навесні.