друкувати


Вітчизняні сільгоспкооперативи виробляють лише 1% від усієї агропродукції

3 липня 2018, 14:55

В Україні є великий потенціал для розвитку кооперації в АПК, оскільки сьогодні вітчизняні сільськогосподарські кооперативи виробляють лише 1% від усієї сільгосппродукції. Про це в інтерв’ю agravery.com розповів народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Лабазюк.

Нагадаємо, що Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин на своєму засіданні 21 червня розглянув проект № 6527 Закону України про сільськогосподарську кооперацію. 

Також Сергій Лабазюк зазначив, що кількість фізичних осіб – членів сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів складає в Україні менше 30 тис. осіб, тобто, менше 0,2% сільського населення України.

При цьому він додав:

У всьому розвиненому світі ефективність малих та середніх сільськогосптоваровиробників досягається за рахунок їх об’єднання з метою спільного виробництва, доступу до фінансових та матеріальних ресурсів та просування своєї продукції. У свою чергу одною з найбільш поширених і ефективних форм такого об’єднання є сільськогосподарські кооперативи, частка яких на аграрному ринку ЄС складає 40-50%, а в окремих державах та секторах доходить до 70%. Обсяг річного обороту 10 найбільших фермерських кооперативів в ЄС складає понад 93 мільярди доларів, що майже дорівнює річному ВВП України.