друкувати


В Україні майже удвічі зросло виробництво броколі

2 липня 2018, 17:00

За останні 10 років збір броколі, пекінської та цвітної капусти зріс в 1,7 рази, при цьому лише за минулі три роки обсяги вирощування додали 15%.

Про це пишуть аналітики спільного проекту ФАО та ЄБРР «Покращення доступу українського агробізнесу до експортних ринків», які провели дослідження експортного потенціалу плодоовочевого сектору на ukrainefood.org.

Нагадаємо, що українське ягідництво вирізняється динамічним розвитком.

В дослідженні ідеться, що особливо активний приріст демонструють професійні господарства. У них за вказаний період виробництво подвоїлося — з 900 т у 2007 році до 2500 т торік.

Здебільшого її вирощують в професійних господарствах на замовлення переробників та торговельних мереж.

Як пояснюють фахівці, це зумовлено зростанням споживання цвітної капусти та броколі серед населення. Причому сегмент показуватиме приріст і далі, в тому числі, збільшуватиметься пропозиція замороженої капусти.

Не відстає від броколі і «пекінка», завойовуючи все більше полів. При цьому фермери більше вкладають не тільки в її вирощування, але і в доробку та зберігання. Вміння правильно зберігати цю продукцію є одним з найважливіших технологічних моментів у виробництві пекінської капусти, оскільки на відміну від звичайної білоголової, «пекінку» потрібно закладати у сховища с регульованим газовим середовищем, — ідеться в дослідженні.

Виробництво пекінської капусти стимулює попит на зовнішніх ринках. Тільки за останні два сезони експорт цього овоча подвоївся, склавши 1500 т.