друкувати


Фермерські господарства повинні займатися органічним виробництвом — Кутовий

19 квітня 2016, 10:42

Про це під час міжнародної конференції «Розвиток сільських територій в умовах децентралізації: стан, можливості та ризики» повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

«Фермерські господарства займають 73% у загальній структурі виробництва валу агропродукції, але у грошовому виразі, на жаль, вони дають менше 8%. Об’єднані громади будуть багаті і самодостатні, коли будуть забезпечені грішми. Фермерство може у цьому допомогти. Але їм потрібно знайти ніші. Фермер ніколи не буде конкурентнішим у порівнянні з холдингом, бо у нього немає достатньо ресурсів. Вони мають бути успішні у окремих нішах. В першу чергу, йдеться про органічне виробництво, яке сьогодні становить менше 1% у загальному виробництві країни. Є великий попит у світі на таку продукцію і вона коштує набагато більше. І найважливіше, що великі агрохолдинги цим не будуть займатися. В України є значний потенціал у цьому напрямку і фермери мають ним скористатися», — говорить він.

Кутовий також додав, що сьогодні фермери допомагають об’єднаним громадам. «Це добре, коли місцеві господарі, в тому числі фермери, допомагають громадам, але саме кінцеві бюджети громад повинні самостійно забезпечувати свої потреби у охороні здоров’я, освіти і культурі», — додав Кутовий.