друкувати


Світове товариство занепокоєне проблемами українських ґрунтів

28 червня 2018, 15:45

Через недотримання правил використання, в Україні зношуються ґрунти, забруднюються річки та озера. Про це розповів Президент НААН Ярослав Гадзало під час інтерв’ю, повідомляє AgroPolit.com.

Нагадаємо, що в Україні – 15 млн га забруднених і малопродуктивних грунтів.

«Проблема з ґрунтами глобальна. Вона турбує не лише науковців та аграрників, а й усе світове товариство. Всі розуміють, що треба дотримуватися певних правил та норм щодо використання ґрунтів. Вони можуть не лише зношуватися, а й не сприймати ту кількість використання ЗЗР, які переходять у ґрунтові води й опиняються в річках та озерах. Останніми роками розорюються ті землі, які не мали б: схили крутизною 20-30 градусів, заплави річок тощо. Руйнуються меліоративні системи, які закладалися десятками років та мали б служити тисячу років», – зазначає президент НААН.

Він наголошує, що через низьку чисельність поголів’я ВРХ та інших с/г тварин не вноситься органіка, через що псується ґрунт. Потрібно провести величезну роботу, задля того щоб відновити та вберегти українські чорноземи.

«Триває вивітрювання ґрунтів, через низьку кількість поголів’я ВРХ і тварин в цілому не вноситься органіка. У цій ситуації використовують велику кількість мінеральних добрив, хоча не в таких кількостях, як до 1990-х років. Це все негативно впливає на ґрунт. Там де немає лісосмуги (на півдні України), її обов’язково потрібно поновити, бо ґрунти видуваються, здуваються та вивітрюються. Нижній шар ґрунту є не таким якісним, оскільки там менший відсоток гумусу. Тому шкода завдається величезна», – підкреслює він.