друкувати


Через новий порядок приватизації аграрні об'єкти будуть менш привабливими для інвесторів

27 червня 2018, 17:00

Внаслідок прийняття закону №7066 «Про приватизацію державного та комунального майна» цінність аграрних об’єктів різко зменшиться. Про це у ексклюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com розповів доктор економічних наук, заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

Нагадаємо, новий порядок приватизації передасть сільгоспземлі у  розпорядження Держгеокадастру.

Мартин зазначає, що новий закон про приватизацію відтепер став «універсальним», а тому за ним можна продавати як старий недобудований сарайчик на околиці села, так і підприємство-гігант. От тільки коли йдеться про продаж сільськогосподарських підприємств, то слід чітко усвідомлювати, що їхнім головним активом є право користування сільськогосподарськими землями.

Якщо ж державне підприємство проходить процедуру корпоратизації і перетворюється на акціонерне товариство, то у процесі реорганізації відбувається припинення діяльності державного підприємства, що, у свою чергу, є підставою для припинення права користування землею.

Інакше кажучи, «новоутворене» під час підготовки до приватизації акціонерне товариство не наслідує автоматично прав на землю колишнього державного підприємства, а тому «цінність» такого об’єкту приватизації різко знижується, адже цінних матеріальних активів та нерухомості у державних сільськогосподарських підприємств, зазвичай, немає, а купувати такого напівбанкрота без землі потенційним інвесторам відверто нецікаво", — зазначає Мартин.