друкувати


Національна академія аграрних наук заплатила майже 1 млрд грн податків

27 червня 2018, 13:00

Національна академія аграрних наук (НААН) на кожну бюджетну гривню заробляє 2 грн. Про це розповідає президент академії Ярослав Гадзало в ефірі «Politeka Online», повідомляє AgroPolit.com.

Нагадаємо, що НААН сплатила до бюджету в 2,5 разу більше, ніж отримала з нього

«Минулого року держава виділила 395 млн грн, ми заробили більше 820 млн грн, це гроші які поступили на спец-рахунок.. Нам виділяються бюджетні кошти, вони направляються на виконання державних наукових програм. Ці кошти дають певний прибуток, але справа в тім що ми сплачуємо податки. Якщо сьогодні в обробітку Академії 364 тис га землі, то ми за 2017 р. сплатили 968 млн грн податків», – підкреслює президент НААН.

Гадзало вважає, що якби держава скасувала сплату податків для наукових установ, це б дозволило суттєво покращити якість обладнання та роботу науковців, завдяки чому усі були б в виграші.

«Якби нас, як наукові установи, не оподатковували, як це роблять в багатьох європейських країнах, то було б набагато легше працювати. Ми могли б придбати зовсім інше обладнання, інші лабораторії і працювати так, як це роблять світові наукові центри, які поставляють на український ринок насіннєві матеріали, засоби захисту рослин та ін. Також вони постачають нам і ГМО, а для нас, як для найбільш аграрної держави в Європі це не потрібно. Україна здатна виробляти с/г продукцію в достатньому обсязі навіть при ризикованих змінах клімату та іншого», – розповідає він.