друкувати


Тільки для обраних: держкомпенсацію вартості сільгосптехніки призначають вибірково

26 червня 2018, 14:00

Фермеру з Волині не вдалось стати учасником державної програми підтримки фермерів для розвитку новоствореного господарства. Про це повідомляє kurkul.com.

Нагадаємо, аграрний комітет підтримав законопроект про дрони.

«Гройсман каже, що чи не мільярди передбачено для допомоги фермерам. Я подумав — нехай хоч малесенька частинка цього пирога дістанеться і мені. Першим стояло питання купівлі трактора, бо без трактора — нікуди. Урядовою програмою передбачено компенсацію 40% на придбання техніки. Супер! Почав шукати, де можна взяти кредит. А у банках кажуть: «Ми не кредитуємо новостворені господарства. Треба, щоб було два повних роки діяльності». Тобто фермеру-початківцю банк не допоможе ніяк», — ділиться досвідом про відкриття власної агро-справи фермер-початківець Володимир Шегедин.

На цьому перепони ентузіаста на шляху до фермерства не закінчились — виявилось, що трактори, на які можна отримати державну часткову компенсацію вартості надто потужні для дрібних фермерів, а підходящі моделі в Україні просто не виробляються.

Тож волинський фермер був вимушений купувати 20-річного трактора за власний кошт, а також на невизначений термін відкласти здійснення мрій про держдопомогу.