друкувати


Держгеокадастр «в шоколаді»: новий порядок приватизації передає сільгоспземлі у їхнє розпорядження

26 червня 2018, 11:10

Внаслідок прийняття закону №7066 «Про приватизацію державного та комунального майна» Держгеокадастр отримає черговий ласий шматок землі. Про це у ексклюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com розповів доктор економічних наук, заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин. Нагадаємо, що наразі в.о. аграрного міністра Максим Мартинюк уже понад рік пише земельну реформу і ніяк не може презентувати її громадськості. 

Нагадаємо, Верховна рада прийняла закон про приватизацію державного майна на початку року.

«Новий закон про «безземельну» приватизацію – у виграші Держгеокадастр. Це факт. На жаль, процес оформлення землі в Україні занадто тривалий та до непристойності корумпований, а тому будь-який «навколоземельний» чиновник може заблокувати його практично на будь-якому етапі», – говорить Мартин.

Фахівець впевнений, що під час продажу через модні електронні торгові системи колишніх державних сільськогосподарських підприємств покупець зможе придбати, за великим рахунком, лише фантик від цукерки. А от домовлятися про одержання у користування головної «цукерки» – землі – й надалі доведеться за перевіреною часом вітчизняною схемою – із «земельними чиновниками» у затишному сутінку заміського ресторану.

Розробники нового закону про приватизацію «включили машину часу» і повернули нас на десятиріччя назад, позбавивши державні органи приватизації права продавати об'єкти приватизації разом із земельними ділянками», – зазначає Мартин.