друкувати


Селян хочуть звільнити від податку на свинарники та корівники

25 червня 2018, 12:05

У Раді зареєстрували законопроект №8484 «Про внесення зміни до статті 266 Податкового кодексу України», який звільнить селян від податку на свинарники та корівники. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Нагадаємо, українських фермерів зобов'язали платити єдиний соціальний внесок.

Ініціатори законопроекту вважають, що свинарники, курятники та інші нежитлові приміщення, що належать селянам на праві власності, не повинні обкладатися податком на нерухомість. Адже останні теж є виробниками продукції.

Як зазначає автор проекту Юрій Дерев'янко, останніми роками Державна фіскальна служба приймає протиправні рішення про визначення зобов’язання щодо податку на нежитлові приміщення селян. У ДФС відмовляються визнавати за такими фізичними особами право на пільги, передбачені для сільськогосподарських товаровиробників.

Тим часом у пп.«ж» пп.266.2.2 п.266.2 ст.266 Податкового кодексу сказано, що не є об’єктом оподаткування будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо в сільськогосподарській діяльності. Йдеться наприклад, про корівники, стайні, свинарники, кошари, кінні заводи, склади та надвірні будівлі, підвали, теплиці тощо.

Нардеп вважає, що це правило поширюється й на селян, які не є юридичними особами, оскільки люди використовують такі нежитлові приміщення для розведення свиней, корів тощо. Тому пропонує додати таке уточнення до ст.266 ПК.