друкувати


20% заяв поданих до Антимонопольного комітету у 2017 році стосувалися концентрацій у сфері рослинництва

25 червня 2018, 09:05

У 2017 році близько 20% заяв, що надійшли до Антимонопольного комітету (АМКУ) стосувались транзакцій у сфері вирощування та переробки сільськогосподарських культур та суміжних із ними сферах. Про це повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв під час засідання круглого столу «Стан конкуренції на сільськогосподарських ринках», ексклюзивно повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, що народний депутат України Олександр Герега вже зібрав земельний банк в розмірі 120 тис. га і планує збільшити його до 300 тис. га. ТОП-3 основних ринків, на яких відбувалося найбільше концентрацій у 2017 році. Компанія «Кернел» придбала 7 аграрних компаній. Названо бізнес-групу, яка «обскакала» Герегу та Веревського із заявками на купівлю агроактивів. ТОП-3 основних ринків, на яких відбувалося найбільше концентрацій у 2017 році.

Протягом останніх років значна кількість концентрацій відбувається у сфері рослинництва. За 2017 рік до АМКУ було направлено 530 заяв, значна кількість яких були по рослинництву. Від початку 2018 року кількість майже вдвічі менша – 252 заяви.

За даними АМКУ минулого року 100 заяв щодо сфери вирощування с/г культур, цього року лише 28, послуги елеваторів 27 заяв - зараз 9, щодо сфери засобів захисту рослин - було 11 заяв в минулому році та 12 у 2018 році, в сфері продукції переробки с/г культур було 10, зараз 4 заяви та щодо сфери насіння с/г культур – 7 заяв за минулий рік та 3 за цей.

На сьогодні законодавчо не визначено статус «ринку землі» у зв’язку з чим відсутні повноваження проводити дослідження на відповідному ринку. Однак, в рамках розгляду заяв Комітет відслідковує концентрацію земельного банку, останні тенденції свідчать про відсутність злиттів між суб'єктами із значним земельним банком. Злиття відбуваються між суб'єктами із відсотком земельного банку < 1%.