друкувати


В Україні є можливості запровадити американську програму якості свинини – експерт

24 червня 2018, 11:24

Українська галузь свинарства вже зараз може запровадити програму сертифікації свинини на кшталт американської PQAPlus. На цьому наголосив Др. Деріл Регленд, професор Університету Пердью (США), сертифікований інспектор і тренер програми PQA Plus під час свого виступу у рамках Х Міжнародного конгресу «Прибуткове свинарство», повідомляє прес-служба Асоціації свинарів України (АСУ).

Нагадаємо, що в Україні тестують американську систему контролю якості свинини.

Як зазначив фахівець, головні цілі програми PQAPlus — безпечність продукції, добробут тварин, довіра споживачів до виробників, забезпечення експортного іміджу країни та постійні покращення якості свинини.

Він повідомив, що на запрошення Асоціації «Свинарі України» він із колегами завітали в Україну, щоб підтримати українських свинарів у боротьбі з АЧС та щоб поділитися досвідом роботи за системою контролю та якості свинини, яка діє у США.

В тому числі вона передбачає дотримання господарствами високого статусу біобезпеки. Попрацювавши в Україні три тижні, я був дуже вражений — місцеві свинарі у своїй роботі практично «не покладаються» на антибіотики, тобто майже їх не використовують. Ви повинні пишатися тим, що маєте можливість виробляти якісний продукт, — поділився експерт.

За словами Др. Деріла Реглендексперта, у США ця програма – добровільна для тих, хто працює на внутрішньому ринку. Але, якщо виробник хоче співпрацювати з експортером, сертифікація PQAPlus — обов’язкова.

Дуже важливо, щоб американська продукція, яка потрапляє на ринки інших країн задовольняла споживачів своєю якістю та безпечністю. Власне, програма PQAPlus на це й націлена. Як на мене, українські виробники можуть легко впровадити схожу систему. По-перше, ви вже виробляєте якісну продукцію. А по-друге, маєте об’єднання — Асоціацію «Свинарі України», яка представляє інтереси свинарів у діалозі з владою. У США цими питаннями опікується Національна рада виробників свинини, яка власне розробила і запровадила програму PQA, — сказав фахівець.

В АСУ пояснили, що, оскільки на українських теренах відповідної системи немає, то вирішили запросити фахівців зі США, які вже майже 30 років залучені до діяльності системи PQAPlus. За три тижні перебування в Україні вони поділилися досвідом із виробниками, а також здійснили кілька аудитів на вітчизняних господарствах.