друкувати


Сільськогосподарські підприємства найкраще оцінюють роботу митниці — дослідження

24 червня 2018, 08:30

У розрізі секторів економіки найкраще оцінюють роботу митниці підприємства сільського господарства, найгірше — сфери послуг і торгівлі. Про це, з посиланням на дослідження  Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД), пише «Дзеркало тижня», повідомляє АgrРolit.com.

Нагадаємо, що у 2017 році бюджет України недотримав 70 млрд грн через контрабанду.

У матеріалі ідеться, що загалом, серед усіх опитаних підприємств різних сфер, кожен п'ятий (19%) вважає, що робота митниці ефективна й узагалі не потребує ніяких змін.

Майже половина респондентів (45%) вважає роботу митниці в цілому ефективною, але такою, що потребує деяких змін. Трохи більше від третини опитаних (36%) оцінили роботу митниці як неефективну або зовсім неефективну, і як таку, котра потребує кардинальних змін.

Оцінка роботи митниці за результатами 2017 р. покращилася, порівняно з 2016-м, і є приблизно такою ж, як у 2015 р. (але слід зазначити, що різниця між 2015 р. і наступними періодами не є статистично достовірною через менший, ніж у подальші роки, розмір вибірки). Водночас як абсолютне значення показника, так і кількість опитаних, які очікують масштабних реформ, свідчать, що потреба в докорінних змінах є значною", — пише автор матеріалу Оксана Кузяків.

Дослідження також зафіксувало істотну різницю в оцінках роботи митниці для підприємств, що представляють різні групи. Оцінки залежать від виду зовнішньоекономічної діяльності, галузі, розміру підприємств і регіону їхнього розташування. Експортери оцінюють роботу митниці краще, ніж імпортери.

Так, 35% підприємств-експортерів вважають, що робота митниці ефективна, нічого змінювати не потрібно. Тоді як серед імпортерів таких лише 13%. Балансові показники оцінки роботи митниці у підприємств, які займаються лише експортом, майже в сім (!) разів вищі, ніж у підприємств-імпортерів (відповідно 0,45 та 0,07)", — ідеться в матеріалі.