друкувати


Олег Бахматюк розповів, чи «поклав око» Президент на UkrLandFarming

22 червня 2018, 13:00

Власник найбільшого агрохолдингу UkrLandFarming Олег Бахматюк прокоментував інформацію на ринку, що проблеми у його компаній та в нього виникли через те, що нібито Президент "поклав око" на його бізнес і хоче купити за 30% вартості. Про це він розповів у новому проекті на AgroPolit.com «Без гриму. З Наталією Білоусовою».

Нагадаємо, що наразі Олег Бахматюк займається реструктуризацією боргів холдингу (UkrLandFarming), який входить до двадцятки найпотужніших агрокомпаній світу. Минулого року бізнесмен публічно просив Петра Порошенка та Володимира Гройсмана розібратися з «рейдерством» Валерії Гонтаревої щодо його компанії UkrLandFarming.

Наразі ринком шириться інформація, що інтерес до компанії (бажання купити її за 30% вартості) має Президент. Відтак, вирішення проблем з життєдіяльністю двох банків, власником яких був Олег Бахматюк, і повернення взятих у них бізнесменом кредитів, постійно спотикалися об дії Нацбанку, яким донедавна керувала наближена до гаранта людина – Валерія Гонтарева. Тож на питання видання, чи дійсно це є реальною причиною кількарічних труднощів компанії, Бахматюк відповів так:  

Я не буду коментувати, бо ця інформація мною не може бути підтверджена. Це запитання, щонайменше, некоректне. Президент, навпаки, мене завжди підтримував, коли були якісь наради щодо Нацбанку, у нього було бажання зберегти банк. У нього зараз багато інших проблем. Мої проблеми я буду вирішувати без Президента. Що ж до мотивів тих процесів, то я думаю, вони не в Президентові, а в його оточенні... Зараз немає вигіднішого активу на території України, аніж UkrLandFarming, який набув активів на близько $2 млрд. На такому масиві можна дуже легко «пошакалити», продати його за 10-15% вартості, тим паче, винного вже знайдено, є на кого «скинути» навіть перед тими ж кредиторами.. Вони думали, що компанія більше року не протримається», – розповідає Бахматюк.

Власник UkrLandFarming наголошує, що компанія має план реанімації компанії і повернення боргів держави. Наразі вона його запропонувала уряду, ФГВФО та НБУ. 

Ми плануємо покрити 100% заборгованості перед Фондом гарантування вкладів і Нацбанком, при тому, що реальний наш «кредитний портфель» набагато менший. Тобто, як власник банку, я пропоную взяти і погасити більший кредитний портфель. Ця пропозиція більш ніж нормальна з усіх точок зору відповідальності власника та його публічності. Поки що ми не розуміємо, чому це не сприймається, але сподіваємося, що переможе логіка, а не інтереси Нацбанку та ФГВФО…", – розповідає він.

Бахматюк зазначає, що за 1,5-2 місяці разом із НБУ та ФГВФО сподівається дійти консенсусу, вигідного для держави та компанії, адже хоче, щоб UkrLandFarming жила та залучала нові інвестиції.