друкувати


Депутати хочуть побороти корупцію на ринку зерна — прес-служба

18 квітня 2016, 14:12

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №4454 від 15.04.2016 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії корупції на ринку зерна».

Авторами законодавчої ініціативи є народні депутати: Олексій Мушак, Вадим Кривенко, Анатолій Кузьменко, Олег Кулініч, Сергій Лабазюк, Вадим Івченко, Федір Негой, Ігор Бриченко та Олександр Бакуменко.

«Корупція є одним з основних чинників, які гальмують розвиток українського агропромислового комплексу, тому ми з колегами будемо і далі, крок за кроком, вносити антикорупційні законопроекти на розгляд Верховної Ради. На жаль, ринок зерна — не виключення, і тут ми маємо колосальні втрати держбюджету через різноманітні махінації чиновників. Думаю, норми цього закону значно скоротять можливості для таких махінацій», — прокоментував реєстрацію законопроекту один з його авторів, член Аграрного комітету ВРУ Олег Кулініч.

Згідно з пояснювальною запискою, необхідність прийняття даного законопроекту викликана системними зловживаннями з боку тих суб'єктів ринку зерна, частка держави в статутному капіталі яких становить понад 50%.

«Це вже стало причиною завдання державі багатомільярдних збитків та в подальшому може призвести, в тому числі, до банкрутства Державної продовольчо зернової корпорації України», — зазначається в документі.

Посилаючись на інформацію Мінагрополітики, автори законопроекту стверджують, що тільки впродовж останніх декількох років збитки від зловживань у державних компаніях склали понад 9 млрд. грн.

Для протидії корупції в цій галузі народні депутати, зокрема, пропонують зобов’язати суб’єктів ринку зерна із часткою держави понад 50% купувати зерно та продукти його переробки на території України лише у сільськогосподарських товаровиробників, що не дозволить відмивати державні кошти на корупційних схемах за участі посередників.

Крім того, пропонується зобов’язати таких суб’єктів укладати договори купівлі продажу зерна та продуктів його переробки на відкритих аукціонах, що дозволить уникнути махінацій із купівлею в одного учасника чи завчасним підбором групи підставних учасників торгів.

Автори законопроекту також виступають за заборону державним суб’єктам здійснювати експортно імпортні операції з зерном та продуктами його переробки за участю резидентів офшорних зон і хочуть зобов’язати державних суб’єктів регулярно звітувати про операції та послуги, які ними купуються чи надаються.