друкувати


В Україні вперше оформили розписку під заставу молока

22 червня 2018, 13:30

Сімейне фермерське господарство «Сподівання» (Самбірський район, Львівська область) стало першим в Україні в галузі тваринництва, яке оформило розписку під заставу молока. Про це повідомляє прес-служба Національного прес-клубу Українська перспектива.

Нагадаємо, з аграрними розписками в Україні почали працювати чотири банки.

Господарство отримало від місцевого приватного підприємства «Кооперативна солідарність» позику під заставу 25 т коров’ячого незбираного молока, яке має постачатиме кредитору впродовж року.

У договорі за аграрною розпискою чітко виписані параметри співпраці. Зокрема, передбачена базова жирність молока, яка має становити 3,4%, доїння має здійснюватися двічі на день, а раціон годівлі тварин повинен відповідати рекомендаціям спеціалістів Львівської аграрної дорадчої служби.

Сторони передбачили й форс-мажорні обставини. В договорі зазначили, що в разі нестачі молока для повного погашення зобов’язань позичальник може розрахуватися за аграрною розпискою майбутнім врожаєм будь-якої іншої сільськогосподарської продукції. І ця обставина є доволі привабливою для голови фермерського господарства «Сподівання».

Унікальність «молочної» аграрної розписки полягає не лише в тому, що вона стала першою в тваринницькій галузі. Її особливість зумовлює й те, що за реалізацію договору взялися не дві сторони, як це зазвичай відбувається, а три. Крім кредитора і позичальника суттєві зобов’язання на себе взяла і Львівська аграрна дорадча служба. Спільно з кооперативним об’єднанням «Рівноправність» вона реалізує на Львівщині міжнародний канадський проект «Розвиток молочного бізнесу в Україні».