друкувати


Сьогодні агараний комітет розглянув 11 законопроектів

21 червня 2018, 18:00

Сьогодні аграрний комітет на своєму засіданні розглянув 11 законопроектів, 6 з яких — в другому читанні. Про це повідомляє власний кореспондент АgroРolit.com.

Нагадаємо, що аграрії не можуть оформити контракти на поставку сої, бо Президент досі не підписав закон №7403-д про відшкодування ПДВ при експорті олійних.

Комітет підтримав у другому читанні законопроект 5448-д «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Законопроект вдосконалює умови для розвитку ринку органічної продукції, вводить регулювання виробництва органічної продукції, гармонізує українське законодавство у сфері органічного виробництва з законодавством ЄС та допомогає подоланню проблеми фальсифікації органічної продукції на вітчизняному ринку.

В другому читанні Комітетом також проголосований законопроект 6673 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур».

Запропоновані законопроектом зміни повинні сприяти підвищенню якості фітосанітарної експертизи. Попонується вирішити проблеми галузі шляхом уповноваження додатково і приватних лабораторій на проведення окремих фітосанітарних процедур. Мова йде лише про відбір зразків та фітосанітарну експертизу. Видача фітосанітарного сертифікату залишається за державою.

Також було підтримано законопроект №7060 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення і розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності», винесений на друге читання.

В процесі доопрацювання збережена можливість для громадян безоплатно набувати у власність земельні ділянки державної чи комунальної власності для ведення ОСГ площею до 2 гектарів, а не 1 гектара, як було передбачено законопроектом, прийнятим за основу. Окрім того, законопроект доповнений нормами, які забороняють зменшення орендної плати за земельні ділянки, набуті на земельних торгах. Такі новації мають усунути корупційні схеми, які мають місце сьогодні. До законопроекту також були включені положення щодо можливості грошової компенсації ветеранам війни у разі, якщо вони відмовляються від одержання земельних ділянок.

До другого читання також підготовлений великий і комплексний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» (р.№6049-д). Він сьогодні був підтриманий Комітетом.

В процесі доопрацювання до законопроекту були внесені положення, які:

встановлюють чіткий порядок внесення відомостей про масив земель сільськогосподарського призначення до Державного земельного кадастру;
- узгоджують положення законопроекту з Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»;
- встановлюють чіткі критерії і порядок обміну правами користування земельними ділянками в межах одного масиву земель сільськогосподарського призначення;
- забороняють обмін земельних ділянок, розташованих у масиві земель сільськогосподарського призначення, якщо такі земельні ділянки не є рівноцінними.

Також депутати зареєстрували законопроект №8171 «Про основні засади державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку». Він був підтриманий Комітетом за основу. Зараз в українському законодавстві відсутня єдина стратегія, яка б визначала основні засади державної аграрної політики. Чинний закон мав строковий характер та закріплював стратегічні цілі лише до 2015 року. Але очевидно, що він не відповідає нинішнім реаліям і тим зобов’язанням, які були взяті Україною при вступі до ФАО та СОТ. Потрібено прийняти ти сучасний документ, який би враховував вимоги наших міжнародних партнерів, але перш за все – потреби наших аграріїв та селян.

За основу Комітет підтримав законопроект 8450 «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», співавтором якого є і я. Законопроект гармонізує українське законодавство із європейським. Окрім того, він створює додоткові передумови для захисту здоров’я та інтересів споживачів шляхом надання всієї необхідної інформації для здійснення ними свідомого вибору харчових продуктів, а також запроваджує відповідальність операторів ринку харчових продуктів за введення споживачів в оману.

Також Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин підтримав інші законодавчі ініціативи: 4532 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру» (друге читання), 3157 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками» (друге читання) і 8275 «Про внесення змін до Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» щодо переліку техніки і обладнання для агропромислового комплексу» (за основу і в цілому). Крім того, Комітет підтримав у першому читанні законопроект 6527-д про сільськогосподарську кооперацію, створений на базі двох законопроектів - 6527 і 6527-1.