друкувати


Робота агрохолдингів сприяє картельним змовам на аграрному ринку

23 червня 2018, 07:32

На деяких ринках активно піднімають ціни на продукти харчування через монопольне становище, картельну змову та бажання підзаробити. Про це повідомляє генеральний директор і засновник Української асоціації постачальників торговельних мереж, депутат Київської обласної ради Олексій Дорошенко в ексклюзивному інтерв’ю «У липні ми очікуємо зменшення цін на низку продуктів, а не інфляцію» для AgroPolit.com.

Нагадаємо, що АМКУ назвав 3 олігополії на аграрному ринку – виробники м’яса птиці, яєць та олії. Економічний ефект від діяльності АМКУ у 2017 році – 2,56 млрд грн.

«На окремих ринках відбувається зловживання через збільшення рентабельності та прибутку. Наприклад, зараз Антимонопольний комітет (АМКУ) провів моніторинг ринку курячих яєць, зазначивши велику ймовірність порушень… Гадаю, відкриють справу», – зазначає Дорошенко.

За словами експерта, окрім яєць є ще декілька подібних ринків – соняшникової олії та молочної продукції, на яких можуть бути зловживання через монопольне становище. 

«Ми звернули увагу на ринок соняшникової олії, бо вже 3-й місяць поспіль світова тенденція не відповідає вітчизняній. У світі ціна падає, а у нас росте. Зростання незначне, за першу декаду червня вартість піднялася на 40 коп., а мала б знижуватися. Також зловживання можливі на ринку молочної продукції, у травні-червні, коли ціна зазвичай спадала, зараз же навпаки, зростає, це не корелює з тенденціями, закупівельними цінами. Скоріш за все, це відбувається через бажання виробників збільшити свої прибутки», – підсумовує він.