друкувати


Відбулася демонстація 100 сортів зернових Миронівського інституту пшениці

21 червня 2018, 17:01

Миронівський інститут пшениці ім. В.М. Ремесла НААН України  (МІП) на відзначенні Дня поля, яке відбулося 15 червня, продемонстрував близько 100 сортів зернових  —  відомих та тих, що проходять процедуру державної реєстрації. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

Нагадаємо, що в НААН представили понад 450 сортів і гібридів зернових.

В повідомленні ідеться, що на території МІП участь у Дні поля взяли не лише науковці та представники Інституту, але й компанії-виробники засобів захисту рослин (ЗЗР), добрив, біопрепаратів.

Якщо говорити про виробничу програму, сьогодні завдяки НААН банк землі в нас збільшився більш ніж на 20 тис. га, в деяких регіонах працюють 5 господарств, дослідна станція. Ми розширюємо географію реалізації нашого насіння, наша мрія — від 1,5 млн га посівів зернових нашої селекції дійти до 3 млн га. і я думаю, що ця мрія обов’язково здійсниться у недалекому майбутньому, — розповів директор Інституту пшениці Олександр Демидов.

Також він зазначив, що сорти миронівської селекції вже третій рік висівають в Угорщині з метою занесення їх у загальноєвропейський реєстр, що дасть змогу реалізувати українське насіння у більш ніж 60 країн світу. Сьогодні напрямок роботи із іншими країнами є одним з пріоритетних для Інституту.

Учасникам заходу дали змогу детально обдивитись демо-ділянки з висіяними на них сортами зернових миронівської селекції. Тут можна побачити як вже відомі сорти пшениці чи ячменю, так і ті, що були внесені в реєстр у 2017-2018 році або й взагалі ще проходять процедуру сортовипробування та реєстрації.

Зокрема, серед новинок було представлено не лише сорти озимої та ярої пшениці та ячменю, але й озимого жита, озимого і ярого тритікале, вівса (у тому числі голозерного). Усі сорти — високопродуктивні, стійкі до хвороб та впливу низьких температур, а більшість ще й стійкі до вилягання. Цю стійкість наочно продемонструвала погода: напередодні Дня поля пройшла шквальна злива. Проте більшість посівів навіть після несподіваного «душу» почувалися досить добре. Вилягання спостерігалося лише на ділянках з озимим тритикале – висота стебла рослин та важкий добре виповнений колос не залишили тритикале шансів встояти перед стихією.

Крім того, у рамках заходу Олександр Демидов розповів, що Миронівський інститут пшениці зараз працює не лише над створенням та удосконаленням сортів зернових, але й над технологіями вирощування. Так, вже 5 років науковці співпрацюють з компаніями Bayer та DuPont у сфері захисту посівів зернових. А цього року до них приєднався і найбільший національний виробник ЗЗР та добрив UKRAVIT, який представив власну технологію захисту озимої пшениці та ячменю на полях МІП.