друкувати


Ухвалення законопроекту про органічне виробництво відкриє аграріям нові ринки збуту

21 червня 2018, 13:00

Сьогодні важливим завданням є врегулювання чинного законодавства України в сфері органічного виробництва, яке поки що недосконале та не відповідає європейським вимогам. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева під час конференції «Органічне рослинництво: найкращі практики за 10 років» передає прес-служба міністерства.

Нагадаємо, що названо депутатів, які не підтримали розвиток органічного ринку в Україні.

Вона висловила сподівання, що Верховна Рада України якнайшвидше ухвалить розроблений Мінагрополітики законопроект №5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва у другому читанні. На думкау Трофімцевої, реалізація положень даного євроінтеграційного законопроекту сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції, відкриттю нових зовнішніх ринків для її збуту.

За її словами, експорт органічної продукції з України зростає з кожним роком.

За останніми даними моніторингу ринку, ця цифра вже перевищила $60 млн в 2017 році. Крім цього, імплементація положень даного законопроекту гарантуватиме всім споживачам впевненість у продуктах, маркованих як органічні, краще захищатиме операторів органічного ринку від недобросовісної конкуренції, а також забезпечить прозорі умови ведення бізнесу у сфері виробництва та обігу органічних продуктів, — заявила заступник міністра.

Також вона подякувала всім сертифікованим виробникам органічної продукції в Україні, яких на сьогодні налічується майже 300, за їхню діяльність та відзначила, що такі конференції та дні поля за участі міжнародних експертів є важливими майданчиками для прямого спілкування всіх учасників органічного ринку.

Розвиток органічного виробництва, диверсифікація його товарної структури, а також відкриття нових зовнішніх ринків збуту для даної продукції є нашим спільним завданням. Подібні заходи дають можливість для дискусії та обговорення актуальних питань розвитку галузі між усіма ключовими стейкхолдерами, а також для обміну досвідом та ефективними практиками між виробниками", — каже Ольга Трофімцева.

За даними Мінагрополітики, Україна посідає 11-те місце серед європейських країн за загальною площею сільськогосподарських угідь, сертифікованих як органічні. Їх майже 290 тис. га та понад 91 тис. га земель знаходяться у перехідному періоді, та водночас, це менше 1% всіх земель сільськогосподарського призначення в Україні. В окремих країнах, провідних виробниках органічної сільськогосподарської продукції, цей показник перевищує 10%.

Сьогодні спостерігаємо тенденцію щодо збільшення площ під органікою та постійне розширення асортименту органічної продукції, яка виробляється в Україні. Це дає нам підстави стверджувати, що Україна має всі можливості та умови стати справжнім світовим «органічним хабом». Тому розвиток органічного виробництва знаходиться в пріоритеті середньострокового плану дій Мінагрополітики", — додала заступник міністра Ольга Трофімцева.