друкувати


Вітчизняні тарифи на «зелену» енергію утричі вищі за німецькі, – експерт

19 червня 2018, 12:40

Тарифи, які сплачують українці за «зелену» енергію – утричі вищі, ніж у Німеччині. Про це на своїй сторінці у facebook написав голова Асоціації споживачів комунальних послуг Андрій Герус.

Нагадаємо, що у Верховній Раді народні депутати зареєстрували законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», який має на меті запровадити обов’язковий тендерний механізм для сонячних електростанцій потужністю понад 10 МВт та вітрових - понад 20 МВт

В повідомленні ідеться, що нещодавно Німеччина провела тендер (тарифний аукціон) на 28 сонячних станцій сумарною потужністю 183 МВт.

Попит суттєво перевищив пропозицію, у підсумку перемогли інвестори, які запропонували тарифи від 0,0389 євро до 0,0496 євро за кВт-год.

Середньозважений тариф склав 4,6 євроцента за кВт-год.

В Україні діє «зелений» сонячний тариф 15 євроцентів. Це у 3,3 разу більше, аніж у Німеччині", – написав Герус.

За його словами, ці тарифи є тягарем для всіх українців, для всієї економіки, адже платити втричі вищий євротариф, аніж у Німеччині, доведеться до 2030 року.

До речі, найбільшим інвестором у сонячну енергетику є, яка несподіванка, ДТЕК Ахметова. Вони будують сонячну станцію на 200 Мвт. Ну, як вони… китайці будують, китайське обладнання", – зауважив експерт.

І додав:

Ви ж не вірите у збіг, коли раптом в одному місці й найвищі у світі зелені тарифи, і Ахметов, і чиновники, які це захищають?"