друкувати


В Україні піднімуть ціни на макарони, борошно та хліб

19 червня 2018, 11:30

На півдні у деяких господарствах Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей зібрані врожаї пшениці та ячменю вдвічі менші від торішніх через аномальну посуху. Про це повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, що українці зменшили заготівлю м’яса на 18 тис. т – експерт.

«В результаті до осені на 20-25% подорожчають білий хліб, макарони і борошно. Тобто, батон може подорожчати на 3,5-4 гривні, кілограм борошна вищого гатунку – на 2-3 гривні, а макарони – приблизно на 1-1,5 гривні за кілограм», – розповідає експерт.

Аграрії з південних областей побоюються, що можуть недобрати до 40% і більше ранніх зернових, проте в Укргідрометцентрі заспокоюють: за рахунок більш вологих північних і західних регіонів урожай у цьому році буде меншим лише на 10-15%. Проте в північних та західних регіонах надлишок вологи зіпсував чимало озимих культур, а ярих через це недосіяли.

«Свого врожаю Україні вистачить на виготовлення хліба, можливо, менше піде на експорт. Та якщо посуха триватиме, зерно буде низької якості, тому продовольча пшениця явно подорожчає», – повідомляє він.