друкувати


Іноземні та українські холдинги витягують соки з землі та обдирають власників паїв — заява

18 червня 2018, 18:00

Великі агрохолдинги витискують природній потенціал земель та мінімізують доходи селян. Про це розповів колишній міністр економіки України Володимир Лановий в ексклюзивному коментарі для AgroPolit.com на всеукраїнському форумі «Новий курс України».

Нагадаємо, що Тимошенко презентувала «Новий курс України» – від політики до агросектору. Земля, кредитування та кооперативи – новий «мейнстрім» аграрного курсу. Холдинги обробляють близько 15% сільськогосподарських земель України.

«Холдинги обробляють близько 15% сільськогосподарських земель України «Ми не інвестуємо в господарство, а отримуємо гроші в борг на пів року і виснажуємо землі, світу потрібна інша економіка України. Коли нам кажуть – а давайте, це класно, ви там на 3-му місці... Що тут класного? Ці наші аграрні латифундисти залишають гроші за кордоном, вони витрачають не на розвиток, бо знають що їм знову дадуть кредит. Тобто ця система працює проти України на кишеню окремим особам, дуже багато мільярдерів такого типу, а серед цього всього бідніють селяни», – розповідає Лановий.

Екс-міністр зазначає, що вигідні прорахунки іноземних компаній, врешті, залишають ні з чим українських селян.

«Латифундисти не вкладають свої гроші, не купують землі, вкінці року розплачуються поросям чи мішком цукру. Вони домовилися з іноземними компаніями чи інвесторами, які дають їм гроші під посівну, бензин, техніку в оренду та інше, тільки б їм продали це зерно і цей ріпак. За якою ціною – визначено з самого початку, не за ринковою чи біржовою. І от порівняння - латифундисти продають зерно на кордоні приблизно по $200 за т, а на «чиказькій» біржі це зерно вартує за $320-340, в ОАЕ за $500-600. Тобто у нас забирають частину ренти на користь іноземних фірм, не селянину надходить ця рента, а вилучається з країни», – каже він.