друкувати


Зернотрейдерів зобов’яжуть дбати про екологію під час перевезень, – Мінекології

18 червня 2018, 17:20

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак домовився із найбільшими зернотрейдерами та представниками Американської торгівельної палати створити спеціальну «гарячу лінію» для інформування про питання щодо екологічного нагляду, які можуть виникати у період сезону експорту зерна. Про це повідомляє сайт Кабінету міністрів України.

Нагадаємо, що київського зернотрейдера судитимуть за розтрату 145 млн грн.

Особливу увагу Остап Семерак також акцентував на важливості екологічної складової під час організації морської логістики. Він зазначив, що для України одним із пріоритетів є запровадження європейських стандартів та інновацій у роботі морських портів.

Азовське та Чорне море – важливі райони міжнародних транспортних перевезень. З одного боку, торговельне мореплавство приносить прибуток, а з іншого – нерідко завдає великої шкоди довкіллю і є причиною забруднення моря. Ми не можемо робити вигляд, що у нас немає цієї проблеми, – зазначив Остап Семерак.

Він наголосив, що українські експортери повинні вживати заходи щодо забезпечення екологічної безпеки суднами, на яких експортується продукція, для зменшення забруднення навколишнього природного середовища.

Це і є не чим іншим, як соціальною відповідальністю бізнесу. Держава готова підтримувати та допомагати такому бізнесу. Україна зробила вибір на користь Європейського Союзу, а значить, ми зобов’язалися запровадити сучасні екостандарти, і бізнес має бути партнером у цій історії", – сказав Остап Семерак.

Йшлося про проведення екологічного та радіологічного контролів зернових вантажів у морських портах України та необхідність внесення змін до відповідних нормативно-правових актів. Окремо учасники зустрічі обговорили роботу системи автоматичного контролю за переміщенням вантажів (система «Янтар»), яка працює в морських портах України.

Також сторони домовилися ініціювати проведення зустрічі за участю представників Державної екологічної інспекції України, Державної прикордонної служби України, Державної митної служби, Державної фіскальної служби, Адміністрації морських портів України, Міністерства інфраструктури та Міністерства екології і природних ресурсів для налагодження подальшої ефективної співпраці держави та бізнесу в процесі впровадження в Україні сучасних міжнародних стандартів, зокрема, в частині охорони довкілля.