друкувати


З українського льону виготовлятимуть гривні — офіційно

17 квітня 2016, 15:24

Національний банк України розробив інноваційну технологію для створення банкнотного паперу. За цією технологією у виготовленні грошей використовуватиметься льон. Про  це пише «Запорізька Січ». 

Першу партію паперу із частковим вмістом льону виготовлено та направлено на БМД для випробувань. Незабаром такі гроші можуть з’явитися у гаманцях українців.Вартість вітчизняної лляної сировини помітно нижча від імпортованого бавовняного волокна, яке є дефіцитним товаром. За попередніми оцінками, така імпортозаміна дозволить знизити витрати на виготовлення банкнотного паперу на 10-15 %.

Крім того, природні властивості волокна льону значно перевищують за механічною міцністю волокна бавовни, забезпечуючи кращу зносостійкість паперу, тобто здатність протистояти механічному впливу. Завдяки цьому підвищиться зносостійкість банкнот на 5-10%.

Візуально банкноти зі 100% вмістом бавовни абсолютно не відрізняються від банкнот з частковим використанням льоноволокна. Відрізнити їх зможе лише експерт, застосувавши спеціальні хімічні речовини. Таким чином льоноволокно слугуватиме ще одним додатковим елементом захисту гривні від підробок.