друкувати


В Україні залишаються заблокованими близько 95% інноваційних засобів захисту рослин

15 червня 2018, 17:00

За оцінками представників Агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації, які представляють близько 90% ринку оригінальних засобів захисту рослин (ЗЗР), заблокованими залишаються майже 95% інноваційних препаратів. Про це на сторінці у Facebook написав народний депутат України Микола Кучер.

Нагадаємо, на роздрібному ринку частка фальсифікату засобів захисту рослин – 50%.

Кучер зазначає, що на теперішній час понад 68% препаратів ЗЗР, які ввозяться на територію України, виробляються у Європі та Америці. Вони високої якості та їхнє ввезення контролюється відповідно до законодавства та встановлених норм. Не секрет, що великим гравцем на ринку ЗЗР є Китай, а ще – Ізраїль та Білорусь.

Тому і в Україні досить значну частину ринку займають пост патентні та генеричні препарати в основному китайського виробника. Хочу зазначити, що засоби захисту рослин – це не тільки діюча речовина, а й інші складові препарату – емульгатори, прилипачі, розчинники, речовини які роблять гербіцид якісним", – зазначає нардеп.

За словами Кучера, виробники ЗЗР, зазвичай, виготовляють велику кількість різних препаратів на одному заводі, призначених для використання у різних країнах. Наприклад, швейцарський виробник може виготовляти гербіцид для обробки рису в тому ж самому Китаї, який не вирощують у Німеччині. Й тому через відсутність у країні виробництва препарату певних шкідників, хвороб або самої культури, реєстрація в країні виробництва компаніями не проводиться через фактичну не можливість польових досліджень.

Також яскравим прикладом є препарати для обробки дводольних бур’янів, які широко розповсюджені в Україні, та яких мало в ЄС. Або засоби захисту соняшнику, який є однією з пріоритетних сільгоспкультур в Україні, та майже не присутній у багатьох країнах ЄС. У таких випадках державна реєстрація препарату в країні виробництва може виявитися недоцільною і не проводитися.

Заборонивши нині ввезення незареєстрованих ЗЗР, ми відкриємо дорогу генеричним препаратам, у яких інший ступень захисту – нижчий, нерідко вони мало ефективні. За оцінками представників Агрохімічного комітету Європейської бізнес асоціації, які представляють майже 90% ринку оригінальних ЗЗР, заблокованими залишаються близько 95% інноваційних препаратів, які за ступенем безпеки для навколишнього середовища значно безпечніші. Сьогодні нам хочуть довести, що генеричні препарати кращі від оригіналів", – додає Кучер.