друкувати


Експорт української малини до Польщі скоротиться в рази

14 червня 2018, 15:35

Середня вартість малини в Польщі у місті Красник упала до критичної позначки і становить 2 PLN/кг, це приблизно 15 грн або 0,47 EUR/кг. Про це повідомляє портал «Sadyogrody.pl».

Нагадаємо, що трудові мігранти, які працюють у Польщі, в 2017 році переказали близько $3,5 млрд США, понад 90% з них було надіслано в Україну.

«Якщо ціна зберігатиметься на тому ж рівні, нам загрожує локальна економічна криза», – зазначає староста міста Красник Анджей Маж.

Сезон малини в Україні розпочався тиждень тому, на сьогодні середня ціна на неї впала більш ніж на 50%. На свіжому ринку українські фермери продають малину в середньому за 60 грн/кг, близько1,95 EUR/кг.

Фермери називають цю ситуацію критичною для себе, насамперед, з економічної точки зору.

«Якби я раніше знав, що ціни на малину будуть настільки низькими, я б не вкладав кошти в її виробництво. Мені потрібно чимось забезпечувати сім'ю. А малина – це зараз моє єдине джерело доходів, точно так само, як і багатьох моїх колег», – розповідає один із польських фермерів Кшиштоф Віртель.

Виробники та Асоціація польських садівників звертаються до уряду з проханням обмежити імпорт дешевої малини з України, яка вже згодом з’явиться на ринку Польщі, а також перевірити наявність змови серед польських переробних підприємств.