друкувати


Все більше хліба в Україні випікається у «тіні» — оцінка

17 квітня 2016, 12:31

Більша половина хліба в Україні виробляється у «тіні». Про це в інтерв'ю НВ розповів генеральний директор компанії «Теремно хліб» Андрій Тищенко.

«На жаль, у нас дуже великий сегмент ринку знаходиться в «тіні». Це десь від 60 до 69% всього ринку. Це маленькі пекарні, які печуть хліб в підвалах. Вони нелегальні, вони не платять ні податків, нічого», —зазначив Тищенко.

На підтвердження своїх слів він навів ситуацію на ринку хліба у Волинській області: «Область невелика, всього лише мільйон жителів. І на всю область 40 виробників хліба. З них ми брали цифри, дивилися статистику заради інтересу - всього 4 платять податки, платять людям офіційну зарплату. в інших або оформлено по кілька десятків людей і зарплата десь в районі 1200-1300 гривень, що не дуже реально».

За оцінками Тищенко, кількість виробників хліба, які працюють в тіні, збільшується.

Якихось конкретних кроків держави, на жаль, немає», — констатував він.  Нагадаємо, що рівень тіньової економіки в Україні в першому кварталі 2015 року збільшився на 5 процентних пункту (п.п.) в порівнянні з відповідним періодом 2014 року -— до 47% від обсягу офіційного ВВП. Такі попередні розрахунки наводить Мінекономрозвитку.