друкувати


Декомунізація дозволила чиновникам брати законний хабар у розмірі 750 грн з кожного українця

13 червня 2018, 12:41

 У звязку з декомунізацією, вінничанка заплатила працівникам «Прозорого офісу» 750 грн за зміну назви села Комунарівка на Бережани, тоді як виправлення помилки в земельному Держкадастрі безкоштовне. Про це розповіла постраждала жителька села Бережани Олена Шмигельська, подробиці читайте в ексклюзивному матеріалі «За декомунізацію заплатять селяни» для AgroPolit.com.

Нагадаємо, що експерт розповів, як викорінити корупцію в Україні. 

«Написала три заяви. У кожній із них зазначала, що прошу виправити помилку, замінивши назву с. Комунарівка на Бережани. Після цього дали квитанцію на 750 грн, щоб я заплатила по 250 грн за кожне виправлення помилки, я заплатила», – зазначає Шмигельська.

Як з’ясувалося, ця оплата була не потрібна. Насправді, виправлення помилки в земельному Держкадастрі у зв’язку з перейменуванням назви села – безкоштовне. Жінці для заяв про виправлення помилки, щодо перейменування села дали бланки, на яких було зазначено, що вона також замовляє виготовлення електронних документів, та не попередили про це.

«Усі питання з виправленнями помилок, виготовлення обмінних файлів – це робота працівників «Прозорого офісу». Вони – представники державних закладів, і не мають жодного права скеровувати людей в якісь структури платити гроші. Єдине, що може вимагати працівник «Прозорого офісу» – це довідку із сільради про перейменування села, завірену належним чином. Людина приходить у «Прозорий офіс», пише заяву і чекає на потрібні їй витяги, отримуючи документи в термін, визначений законодавством», – пояснює юрист Роман Мельничук.

Він наголошує, що документи на нерухомість, яка розташована на вулиці чи в населеному пункті, які перейменовано, залишаються чинними. Більш того, ніхто не має права вимагати їхньої заміни.