друкувати


В Україні запровадять тендер на «зелений тариф» в енергетиці

12 червня 2018, 13:37

У Верховній Раді народні депутати зареєстрували законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», який має на меті запровадити обов’язковий тендерний механізм для сонячних електростанцій потужністю понад 10 МВт та вітрових - понад 20 МВт. Про це повідомляє «Українська асоціація відновлюваної енергетики»(УАВЕ).

Нагадаємо, що в Україні ввели в експлуатацію найбільшу сонячну електростанцію.

Ініціаторами законопроекту стало 17 народних депутатів, серед яких і перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський.

У пояснювальній записці сказано, що у 2017 році обсяг відпущеної виробниками за «зеленим» тарифом електричної енергії становив 1,5%. Внаслідок значного цінового навантаження «зелених» тарифів на оптову ринкову ціну, частка оплати з оптового ринку електричної енергії виробникам за «зеленим» тарифом становила 7,5%.

Автори законопроекту вважають, що високий рівень «зеленого» тарифу в Україні, особливо тариф для сонячних електростанцій (СЕС) створює надлишкове цінове навантаження для споживачів електричної енергії України, яке надалі, з введенням в експлуатацію нових електростанцій буде стрімко зростати.

Поділ лотів по 1 МВт дозволить інвесторам реалізовувати без обмежень проекти будь-якої потужності. Нові правила не будуть застосовувати до вже наявних об’єктів, зазначають в асоціації.

З 1 липня 2019 року депутати пропонують запровадити новий порядок надання державної підтримки відновлюваної енергетики:

Такі об’єкти набувають право на державну підтримку. В «УАВЕ» вже заявили про підтримку вказаного законопроекту. Водночас запропонували знизити наявний «зелений» тариф в Україні. Так, для СЕС такий тариф асоціація пропонує від липня 2019 року зменшити на 30%, для ВЕС – на 15%, для біомаси – на 10%.