друкувати


Процес приватизації в Україні фактично провалився, – ЄБРР

10 червня 2018, 08:36

В Україні процес приватизації фактично провалився. Про це заявив директор Європейського банку реконструкції та розвитку в країнах Східної Європи Франсіс Маліж виданню truman.ua, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що «мала приватизація» понад 600 об'єктів відбуватиметься через систему ProZorro.

Тим не менше, він бачить певний прогрес в Україні, називаючи ухвалений і підписаний Президентом закон про приватизацію.

Він дозволяє Україні здійснювати приватизацію згідно з найкращими практиками. Активи більш не мають оцінювати за пострадянськими принципами, які дуже відрізняються від того, що шукають інвестори. Тепер можна використовувати англійське законодавство для укладання приватизаційних контрактів. Процес став прозорішим", – сказав Франсіс Маліж.

Він переконаний, що для успіху потрібна прозорість активів.

Для успіху потрібна прозорість активів, які ви хочете приватизувати. Кожна компанія має труднощі, і краще бути відвертими одразу, аніж інвестор дізнається про них на стадії суду. Несподіванки в таких випадках завжди погані. Також вам потрібні прозорі покупці і прозорий процес. Оцінка компанії для приватизації – величезна робота для інвесторів, тож вони хочуть знати, що не марнують часу. Вони залюбки змагаються, але прагнуть знати, що гра є чесною і рівноправною", – наголосив експерт.

По-друге, вважає директор ЄБРР, в Україні потрібно вдосконалити процес ухвалення рішень.

З новою консультативною групою з приватизації він вже покращився. Час рухатися далі. Складається перелік підприємств, котрі підлягають приватизації. У робочій групі відбуваються дискусії. Сподіваюся на гарні результати, адже це буде головним досягненням для України. Щодо зростання інвестицій в країну, приватизація (якщо вона працює належним чином) є чудовим інструментом для повернення України на мапу інвесторів", – заявив він.