друкувати


Власника «Гаврилівських курчат» затримали НПУ та Генпрокуратура за створення курячого могильника

8 червня 2018, 12:14

Національна поліція України (НПУ) та Генеральна прокуратура України (ГПУ) затримали власників агрохолдингу «Гаврилівські курчата» за підозрою в організації пташиного могильника та забрудненні навколишнього середовища. Про це повідомляє сайт ГПУ.

Нагадаємо, що на хабарі затримали керівника Держгеокадастру в Закарпатській області та його заступника.

В повідомленні йдеться, що це підприємство розташоване на території Київської області, і займається розведенням свійської птиці та виробництвом м’ясних продуктів. Під час технологічного процесу утворюються відходи, які повинні перероблятися та утилізуватися.

 

Відповідно до українського законодавства, рештки забитої птиці повинні зберігатися на спеціальних майданчиках, облаштованих для запобігання їхньому потраплянню у ґрунт та водні об’єкти. З метою заощадження коштів на проведення вказаних заходів власники «курячого» бізнесу організували утилізацію відходів шляхом їхнього захоронення на земельних ділянках, а також створення стихійних сміттєзвалищ, так званих могильників", – зазначають у ГПУ.

У повідомленні йдеться, що такий засіб переробки несе велику загрозу для санітарно-епідеміологічного благополуччя та здоров’я мешканців навколишніх сіл, оскільки небезпечні сполуки, що утворюються від розкладання решток птиці, потрапляють у землю та ґрунтові води.

Одночасно з проведенням заходів щодо документування протиправних дій до правоохоронців зверталися громадські активісти та місцеві жителі, які безпосередньо на собі відчували негативні наслідки господарської діяльності птахофабрики. Після виявлення посеред поля кількох сміттєзвалищ із рештками птиці та набуття розголосу серед громадськості фігуранти начебто почали знищувати відходи. Насправді ж викопували рів та засипали рештки піском, після чого розрівнювали землю", – ідеться в повідомленні.

Також у повідомленні зазначається, що ще виявлені факти системного наднормативного викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря та використання водних ресурсів на виробництві без відповідного дозволу.

У межах провадження встановлено організаторів та учасників злочину, пов’язаного як з організацією та діяльністю вказаного бізнесу, так і з врегулюванням питань з контролюючими органами", – зазначають у ГПУ.

І продовжують:

У той час, коли власники «курячого» бізнесу отримують надприбутки, жителі кількох сіл потерпають, навколишнє середовище забруднюється і гине, а держава зазнає багатомільйонних збитків. Таке забруднення земель, вод та атмосферного повітря може призвести не тільки до масового захворювання населення, а й до екологічної катастрофи. Унаслідок систематичного порушення норм законодавства про охорону природного середовища посадовими особами агрохолдингу довкіллю завдано збитків на суму понад 200 мільйонів гривень".

У повідомленні йдеться, що з метою припинення цієї протиправної діяльності правоохоронці провели заходи із затримання її організаторів.

6 червня 2018 року проведено 14 санкціонованих судом обшуків у приміщеннях агрохолдингу, контролюючих організаціях, за місцем проживання задіяних у злочинній діяльності осіб, а також проведено огляд пташиних могильників і здійснено забори ґрунту та води для проведення експертиз. За результатами проведених заходів затримані власники агрохолдингу та керівник структурного підрозділу", – повідомили в ГПУ.

В новині йдеться про те, що, наразі їм повідомлено про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ст. 236 (порушення правил екологічної безпеки), ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр).

Підозрювані затримані у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу. Найближчим часом їм буде обрано запобіжні заходи.