друкувати


Депутати «тягнуть» через Раду законопроект, який відкриває шлях імпортним пестицидам та хімікатам сумнівної якості

8 червня 2018, 11:45

Депутати хочуть «протягнути» через Верховну Раду України (ВРУ) законопроект, який може завдати непоправної шкоди життю та здоров’ю українців. Про це йдеться в законопроекті №5448-д «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», підготовленому до 2-го читання у ВРУ. Ініціаторами законопроекту №5448 стали 26 народних депутатів України, серед яких: Івченко В.Є., Мушак О.П., Кулініч О.І., заступник голови аграрного комітету Бакуменко О.Б та інші.

Нагадаємо, що у ВРУ нині ще один законопроект на дану тему – №6606 «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України».

Із аналізу змін, внесених в законопроект №5448-д до 2-го читання випливає: автори законопроекту приховали зміст в правках №72 і 73, які повністю дублюють законопроект №6606. Його в свій час неодноразово намагалися розглянути, проте через незадоволення громадськості депутатам це не вдалося.

У пояснювальній записці вказано, що метою законопроекту №5448-д є регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції та гармонізація законодавства України до законодавства ЄС.

В редакції, прийнятій у першому читанні, немає жодного слова про завезення та застосування для державних випробувань та наукових досліджень незареєстрованих в Україні пестицидів. Однак після доопрацювання для розгляду у другому читанні у проекті з’явилася правка №72, яка передбачає виключити пункт про необхідність документального підтвердження державної реєстрації пестицидів у країні, де вони виробляються.