друкувати


Презентовано найперспективніші інвестиційні проекти в портах України

8 червня 2018, 09:30

Вперше на одному майданчику — Ukrainian Ports Forum-2018 — були представлені найбільш перспективні та готові до реалізації інвестиційні проекти в портах України. Про це повідомляє сайт Адміністрації морських потрів України (АМПУ).

Нагадаємо, що морські порти України хочуть передавати у концесію.

У повідомленні йдеться, що участь у форумі взяли всі менеджери, які курирують провідні інвестиційні проекти в портах. В цьому, як зазначає АМПУ, й полягає унікальність заходу — одночасно адресна та масштабна робота з потенційними інвесторами.

Найбільш цікаві кейси презентували з детальним описом етапів, термінів реалізації, робіт, які належить виконати і переваг для інвесторів.

Олег Кудашов, старший фахівець з інвестицій відділу транзакції ДПП Міжнародної фінансової корпорації (МФК), представив два пілотних концесійних проекти — ДП «Херсонський морський торговельний порт» та ДП «Стивідорна компанія «Ольвія». В їхній реалізації допомагає МФК і очікується, що вже наприкінці поточного року буде оголошено перший тендер, а сама процедура з вибору концесіонера завершиться в лютому 2019 року.

За словами глави Проектної офісу SPILNO, Тараса Бойчука, згідно з проектом Закону про концесії (прийнятий у першому читанні) є два можливих сценарії — це концесійний тендер і конкурентний діалог. Який зі сценаріїв буде запропонований потенційним учасникам буде визначено після закінчення підготовки ТЕО.

Олександра Клітіна, керівник групи підтримки реформ при Міністерстві інфраструктури України, представила проект концесії ДП «Морський торговельний порт «Южний». Проект передбачає будівництво спеціалізованого перевантажувального комплексу навалювальних вантажів і реконструкцію комплексу причалів №5–8. На даний час проект знаходиться на стадії перед-ТЕО з залученням консультантів EGIS. Наступним етапом планується співпраця з ЄБРР і МФК з підготовки ТЕО концесії.

Ще один інвестиційний проект в порту "Южний" представив Мартін Меніон, директор американської компанії AECOM в Європі, Близькосхідному регіоні, Індії та Африці. Йдеться про комплекс з переробки і перевалки агропродукції, до складу якого входить зерновий термінал, термінал з перевалки рослинних олій і олійно-екстракційний завод. AECOM розробила ТЕО проекту. Планується, що, крім існуючих, в порту Южний з'явиться ще три причали. Це дозволить здійснювати одночасне навантаження судна рослинною олією і двох суден зерновими дедвейтом 125 тис. тонн, швидкість навантаження 3 тис. тонн на годину на кожне судно. Річна потужність перевалки терміналу при повному розвитку складе 9 млн тонн зернових.

Олександр Олійник, директор ДП «Маріупольський морський торговельний порт», представив проект будівництва спеціалізованого комплексу з перевалки зернових в порту Маріуполь. ДП «ММТП» має намір інвестувати в проект 501,7 млн ​​грн власних коштів. Зараз здійснюється перша черга реалізації проекту силами ДП «Маріупольський морський торговельний порт», яка включає установку 10 силосів ємністю по 5,7 тис. тонн кожен, можливість автомобільного та залізничного розвантаження, установку однієї суднонавантажувальної машини продуктивністю до 1 тис. т/год.

Другу чергу планують реалізувати за рахунок коштів приватного інвестора. Вона включає встановлення приймального технологічного обладнання другого потоку станції розвантаження залізничних вагонів, блоку з 4 оперативних силосів ємністю 2 тис. тонн, 13 силосів для зберігання зерна ємністю 74,1 тис. тонн, зерносушарки, причальної конвеєрної галереї і суднонавантажувальних машин. На другу фазу проекту необхідно 387 млн ​​грн. Потужність комплексу складе 2 млн тонн на рік.

На сьогоднішній день проект реалізується спільно з американо-канадською компанією «ABROOK INC» в частині поставки обладнання. За словами президента компанії Михайла Атрошенко, співвідношення ціни, якості і характеристик запропонованого обладнання сприяли перемозі компанії в тендері ДП «ММТП».

Ще один проект в порту Южний представив В'ячеслав Бояльский, директор ТОВ «Компанія ТЕХАГРО». У планах компанії, що володіє ділянкою 82 га на вході в акваторію порту Южний, оновлення та освоєння територій і причального вантажного фронту, створення високоефективного рентабельного універсального перевантажувального комплексу в районі причалу №38 морського порту «Южний».

Компанія розраховує побудувати три термінали: зерновий потужністю 4,5 млн тонн, контейнерний на 2 млн тонн і термінал для сипучих вантажів на 2–2,5 млн тонн. Загальний кошторис, включаючи витрати на прокладку залізниці і лінії електропередач, становитиме 198 млн дол. Будівельні роботи планується почати в 2020 році. Зерновий термінал буде здано в 2021 році.

Проект будівництва терміналу в порту Ольвія, який буде спеціалізуватися на перевалці сільськогосподарської продукції, представив Айварас Караліус, виконавчий директор BT Invest Ltd. Він реалізується спільно з українською компанією «Евровнєшторг». На сьогоднішній день завершена перша черга будівництва за проектом, а саме будівництво 4-х силосів ємністю по 6,5 тис. тонн кожен, триває будівництво складу підлогового зберігання. Очікується створення близько 200 робочих місць. Водночас, проект відкритий для інвесторів і партнерів. Після реалізації термінал зможе перевалювати до 4 млн тонн вантажів на рік, пропускна спроможність складе 300 вантажних машин і 200 вагонів на добу.

Крім того, на форумі були представлені й інші інвестиційні проекти. Зокрема, проект концесії залізнично-поромного комплексу ДП «МТП «Чорноморськ». Майбутньому інвестору буде переданий комплекс з причалами №26–18 загальною площею 36,9 га. Річна потужність терміналу становить 4,5 млн тонн у залізничних вагонах, 35 тис. вантажних автомобілів і 25 тис. легкових автомобілів.

Також було представлено проект розвитку пасажирського терміналу Одеського морського вокзалу. Реалізація проекту планується на умовах державно-приватного партнерства (оренда, управління майном). Передбачається передача інвестору пасажирського терміналу Одеського морського вокзалу, в який входить концертно-виставковий зал і центральний зал будівлі терміналу, готель «Одеса», ресторан «Гранд Європа», морська арт-галерея. Пропускна здатність комплексу становить до 1 млн пасажирів на рік.