друкувати


Новий законопроект «Про концесію» – дискримінаційний, – НАН

7 червня 2018, 17:19

Новий законопроект №2351-VIII «Про концесію» є дискримінаційним і написаний так, щоб задовольняти апетити великих олігархів. Про це заявила старший науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування, доктор економічних наук Олена Никифорук виданню LB.

Нагадаємо, що морські порти України хочуть передавати у концесію.

Повідомляється, що дискримінаційню, зокрема, є норма законопроекту, що дозволяє надавати пріоритет учасникам концесійних конкурсів, які раніше користувалися держмайном.

За словами експерта – це контрєвропейська урядова ідея, оскільки дискримінує інших учасників, які можуть запропонувати більш вигідні умови державі.

За європейськими нормами – це дискримінація. Для розвитку конкуренції в європейському законодавстві всі директиви орієнтовані на недискримінаційний доступ до будь-якої", – пояснила експерт.

Вона додала, що законопроект «Про концесію» вкотре виписано так, щоб задовольняти апетити великого капіталу, який досі прагне заволодіти стратегічними держпідприємствами, зокрема морськими портами України.

Усе робиться під державний олігархат. Ви ж бачите, що це стосується не тільки портів. Одеський припортовий завод також пропонують продати за ціною магазину. Це логічно в українських умовах, але абсолютно не логічно з точки зору нормальної економіки, з точки зору європейських норм і законодавства, до яких ми прагнемо", – наголосила Никифорук. 

В Інституті економіки та прогнозування НАН України вважають, що такі великі порти, як «Південний», сьогодні і зовсім немає необхідності віддавати в концесію, оскільки підприємство щорічно приносить державі кількасот мільйонів гривень прямих відрахувань.

З економічного погляду, це недоцільно. Але це все ж робиться – в інтересах конкретних олігархів", – вважає Никифорук.

Експерти галузі зазначають – якщо все ж віддавати таке підприємство приватному підприємцеві, то лише на умовах, що порт у приватному управлінні принесе державі більше вигоди, ніж сьогодні. Однак за нинішніх законодавчих правил приватний власник зможе сплачувати до бюджету невеликий концесійний платіж, механізм якого в новому законопроекті виписано нечітко, що дозволить чиновникам трактувати його величину.