друкувати


Названо основні ризики аграрних компаній у найближчі роки – глобальне дослідження

7 червня 2018, 16:43

91% світових агрокомпаній очікують зростання своїх активів, інвестують в інновації, а ризиками вважають низькі ціни. Про це йдеться в останньому глобальному звіті KPMG в сфері агробізнесу, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що Юлія Порошенко дослідить інноваційні стартапи в аграрній галузі.

Повідомляється, дослідження демонструє збільшення інвестицій агрокомпаній в інновації. Так, 42% компаній фокусують витрати на вдосконалення виробництва і процесів, в той час як 29% планують інвестувати в розробку нових продуктів. У той же час частка компаній, які активно інвестують в дослідження і розробки, зменшилася з 9% до 4%.

Серед найбільш поширених проблем, які перешкоджають впровадженню інновацій було відзначено малоефективну корпоративну культуру і неможливість впливати на повний ланцюжок створення вартості.

Основними ризиками, які можуть перешкоджати аграрним компаніям реалізувати їхні плани в найближчі три роки, респонденти назвали низькі ціни – 30%, волатильність цін – 28%, зміна політичного ландшафту, включаючи Brexit, – 22%.

Для українського агросектора дана тенденція знаходить відображення в спробах виробників розширити квоти в рамках зони вільної торгівлі з ЄС. Поки ці зусилля не мають успіху, оскільки поточні квоти були встановлені порівняно недавно і наші міжнародні партнери не готові їх переглядати в короткостроковій перспективі. Разом із тим, можна очікувати, що в довгостроковій перспективі об'єднавши зусилля з урядом, аграрії все ж зможуть домогтися розширення таких квот", – узагальнив Олександр Гаврилюк, керівник галузевої практики агропромислового сектора KPMG в Україні.