друкувати


Україна – у ТОП-трійці світових експортерів меду, – ФАО

4 червня 2018, 13:35

Китай – лідер серед світових експортерів меду з питомою вагою в загальному обсязі 19%, за ним ідуть Аргентина та Україна, з практично рівною часткою – по 10%. Про це у своєму звіті пише національний консультант ФАО Анна Бурка, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що експортні ціни на українську пшеницю зросли на 20%.

У звіті ідеться, що в 2017 році на топ-трійцю припадало близько 40% усіх обсягів експорту. А обсяги світової торгівлі медом за останні п'ять років зросли на 18%, досягнувши в 2017 році 690,3 тисяч тонн загальною вартістю $2,37 млрд США.

На тлі першої десятки експортерів особливо виділяється Нова Зеландія. Попри відносно невеликі обсяги експорту меду – всього 11,1 тисячі тонн – середня вартість його перевищує 24,32 долара США за кілограм. Пояснення цьому феномену досить просте – поставки меду мануки (одного з найдорожчих видів меду).  Окрім того, 80% меду, що йде на експорт – це фасована продукція", – повідомила А. Бурка.

Вона наголосила, що в Україні практично весь експортований обсяг – «in bulk». При цьому, в ціновому сегменті Україна конкурує з Китаєм, В'єтнамом, Аргентиною та Індією.


  Близько половини всього обсягу імпортується країнами Європейського Союзу. Серед них, найбільші обсяги імпортують Німеччина (12%), Великобританія (6%) та Франція (6%). Другим найбільшим покупцем меду є США – 30% від загальносвітового обсягу. Далі зі значним відставанням йдуть Японія, Китай та Саудівська Аравія", – зазначила експерт.

Також вона повідомила, що, незважаючи на лідерство серед світових експортерів меду, Китай імпортує значну частину меду, в основному – з Нової Зеландії (більше 70% – мед мануки). За два роки імпорт зріс на 25%. Зростанню попиту на імпортний мед сприяє як підвищення рівня життя населення, а так і загальносвітовий тренд на здорове харчування і споживання натуральних продуктів.