друкувати


Українське морозиво – ласощі чи отрута?

4 червня 2018, 12:36

В Україні система контролю якості морозива та відповідного складу на упаковці, вказаного виробниками на загрозливо низькому рівні. Про це заявив виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов в ефірі ObozTV.

Нагадаємо, що кількість виробників українського морозива зменшилась удвічі.

«У дитинстві купиш морозиво, воно через 5-7 хвилин починає текти, стаканчик протікає. Нещодавно купив собі морозиво 47-33 — це ДСТУ (Державний стандарт України, — ред.), яке гарантує, що там немає крім молочних жирів ніяких інших. Стаканчик мені не подобається, викинув у смітник. Приходжу викинути сміття вранці, а морозиво не розтануло за добу. Думаю, нічого собі. Випадковість? Зовсім ні», — підкреслює він.

Несміянов звернув увагу на те, що зараз продовжений термін зберігання ласощів удівічі довший за можливий.

«Раніше морозиво зберігалося 10-12 місяців. Сьогодні підходиш і є морозиво, яке зберігається два роки. Як вони примудрилися продовжити життя морозиву? Хлопці вирішили, що навіщо прострочку викидати, якщо можна додати хімічні елементи і продавати два роки. У нашій країні, де йде системне відключення електроенергії, виробник чомусь вирішив, що два роки можна утримувати одну і ту ж температуру. Повний маразм», — додав громадський діяч.

За його словами, ситуація з ваговим морозивом, яке продають на вулицях — нічим не краща.

«Ложечки мити ніде. Замість того, щоб до кожного сорту купити ложечку, вони завели одну і миють в брудній воді. Перевіряли біля метро «Університет», дивлюся в ту воду, а там муха плаває. Муху ми врятували, але споживачів — не думаю», — розповідає він.

Експерт рекомендує не орієнтуватися на ціну продукту як показник якості, адже через відсутність будь-якого контролю, підробники враховують і цей фактор.