друкувати


Частка фальсифікованих пестицидів на ринку України становить від 25–30%

2 червня 2018, 08:00

За оцінками міжнародних організацій частка фальсифікованих пестицидів на ринку України становить від 25-30%. Понад 50% підробок відомих брендів фіксується у роздрібній торгівлі. Про це заявив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, передає AgroPolit.com.

Нагадаємо, ООН виділила $230 тис. на боротьбу з незаконним обігом пестицидів на Закарпатті.

Держпродспоживслужба та проект Твінінг «Наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин та здоров’я рослин і посилення відповідних інспекційних та лабораторних служб» оголосили про запуск кампанії з інформування малих і середніх фермерських господарств про ризики й небезпеку, які пов'язані з використанням фальсифікованих засобів захисту рослин.

Лапа зазначає, що в Україні річна потреба аграрного сектору в пестицидах становить понад 100 тис. т., що у грошовому еквіваленті відповідає близько $2 млрд. Тому, зрозуміло що цей сектор є надзвичайно привабливим об’єктом для підробок.

Він наголосив, що фальсифіковані ЗЗР не лише неефективні, а й практично завжди призводять до непередбачуваних наслідків та завдають значної шкоди у вигляді втрат врожаю, забрудненню навколишнього природного середовища, поверхневих та ґрунтових вод, погіршенню родючості ґрунтів, вирощуванню сільськогосподарської продукції з підвищеним вмістом залишків пестицидів, яка є непридатна до споживання, а також завдають значної шкоди здоров’ю людей.

У рамках кампанії були розроблені та надруковані тематичні буклети, на сайті Держпродспоживслужби створена рубрика «СТОП нелегальні засоби захисту рослин», яка наповнюється відповідними інформаційними матеріалами, а також відзняті відеоролики про шкоду та небезпеку фальсифікованих ЗЗР. З основними матеріалами можна ознайомитися за посиланням