друкувати


Великі переробники соняшникової олії лобіюють заборону пальмової олії в харчових продуктах

1 червня 2018, 13:45

Прийнятий у першому читанні законопроект №3871 «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів» лобіює інтереси виробників соняшникової олії та маргаринової продукції. Про це заявила експерт з якості та безпечності харчових продуктів, професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ Олена Сидоренко, передає «Главком».

Нагадаємо, що заборона використання пальмової олії призведе до підвищення кількості транс-жирів у солодощах.

«Проблема не в пальмовій олії. Проблема в транс-жирах, і саме їх треба забороняти або обмежити до 2% їхньої присутності в будь-яких харчових продуктах – десертах, кондитерських виробах. Але законопроект, який прийнято в першому читанні, нічого про це не каже. Представляючи законопроект, депутати просто маніпулюють споживачем. Законопроект про заборону пальмової олії б’є по учасникам ринку харчової промисловості, по імпортерам пальмової олії і по експортерам кондитерської промисловості. Цей законопроект лобіює, на мій погляд, інтереси виробників соняшникової олії або рослинних олій та маргаринової продукції. Адже їхнє використання стало економічно недоцільним. Тому, як кажуть, бізнес і нічого особистого», – зазначає Сидоренко.

Експерт вважає, що для початку потрібно навести лад у маркуванні продукції.

«Є давно прийнятий регламент, але він не виконується. Має бути також жорсткий державний контроль. Гармонізація законодавства до ЄС у сфері безпечності харчових продуктів дуже повільно проходить», – наголосила Сидоренко.