друкувати


Закон для розвитку українського суднобудування є лише першим кроком у справі підтримки галузі, — експерт

28 травня 2018, 16:05

Новий закон про розвиток українського суднобудування спростить роботу суднобудівних підприємств, оскільки створює умови нормальної взаємодії між митницею, замовником і виконавцем, але є лише першим кроком на шляху підтримки національного виробника. Про це заявив генеральний директор Smart Maritime Group Василь Федін, передає УНІАН.

Нагадаємо, уряд піде на компроміс щодо допуску в Україну іноземних суден.

Говорячи про переваги нового закону, Федін зазначив: «Річне обмеження режиму переробки, що діяло раніше, не відображало реальну тривалість виробничих процесів, пов'язаних із судноремонтом. Суднобудівник постійно стикався з необхідністю продовження цього режиму, що породжувало непотрібну бюрократичну тяганину та збільшувало вартість для замовника й, у підсумку, знижувало конкурентоспроможність українських верфів на зовнішніх ринках».

Між тим, за словами Федина, першочерговими проблемами для галузі на сьогодні продовжують залишатися: наявність військового конфлікту, тривала турбулентність в економіці, високі процентні ставки, а також недоступність кредитного ресурсу.

У зв'язку з цим критично важливим для українського суднобудування є повноцінний запуск створеного Експортно-кредитного агентства, яке забезпечить промисловцям доступ до грошового ресурсу за адекватною вартістю. Також важливими інструментами повинні стати впровадження державних програм підтримки придбання і будівництва внутрішнього вантажного флоту. Український судновласник повинен розраховувати на пільгові кредити за контрактами, розміщених на українських верфях», – наголосив Федін.