друкувати


ЄСПЛ не може зобов'язати Україну зняти мораторій на продаж землі, — Мартинюк

28 травня 2018, 14:05

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) не може зобов'язати Україну зняти мораторій на продаж землі. Видати таку директиву ззовні в принципі неможливо, тому що Україна суверенна держава. Таку думку в блозі Економічної правди висловив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

Нагадаємо, раніше ЄСПЛ визнав введений Україною мораторій на продаж землі порушенням прав людини.

«Передусім, на жаль, змушений розвіяти радість багатьох – ЄСПЛ не зобов'язував Україну зняти мораторій на продаж землі, хоча саме в такому формулюванні новина розійшлася в багатьох ЗМІ», – пише Мартинюк.

На думку чиновника, видати таку директиву ззовні в принципі неможливо, тому що Україна – суверенна держава. Понад те, в обґрунтуванні свого рішення суд визнає, що держава має право і може вдаватися до контролю використання приватної власності в ім'я загального блага.

«Проте, попри відсутність швидкого ефекту, важливість цього рішення величезна», – зазначає Мартинюк.

Уперше інституція такого рівня визнала, що в тому вигляді й формі, в яких мораторій на продаж землі діє в Україні, він обмежує права громадян і неспівставний із метою, яку переслідує.

Тобто, ніхто не заперечує право держави формувати політику і захищати економічні інтереси на свій розсуд, проте в цьому випадку йдеться про застосування надмірної сили при такому захисті.

Нинішнє рішення необтяжливе для українського бюджету – глобальних компенсацій суд позивачам не присудив. Однак воно відкрило кілька важливих можливостей. По-перше, подано приклад, який можуть наслідувати й інші власники паїв, і за відсутності помітних поліпшень у держрегулювання цієї сфери, позови вже не зведуться до 3000 євро компенсації, як зараз", – зазначає Мартинюк.

За дуже символічного збігу, в земельних відносинах в Україні відбулося кілька важливих тектонічних зрушень.

Парламент законопроектом №7060 щодо стимулювання розвитку фермерських господарств затвердив в Україні французьку модель ведення агробізнесу.

Вона передбачає, якщо сімейна ферма орендує землю обсягом до 5 га, то після 7-ми років роботи на ній має право приватизувати ділянки.

Для цієї категорії сільгоспвиробників будуть проводитися окремі земельні аукціони, на них виставлятиметься не менше половини всіх земель, переданих у користування на торгах в попередньому звітному періоді.

До слова, ці землі не потрапляють під дію мораторію.

Ще одне довгоочікуване нововведення – впорядкування норм безоплатної приватизації державних земель, яка з першого дня свого існування несла серйозні корупційні ризики.

Після набору критичної маси таких земельних поліпшень, приводів зустрічатися в Європейському суді у держави Україна з власними громадянами буде менше.

По-друге, у прихильників земельної реформи з'явився додатковий аргумент, оскільки навіть найпалкіші популісти навряд чи зможуть аргументовано довести, що ЄСПЛ виконує замовлення земельних олігархів і латифундистів", – додає Мартинюк.

У цілому рішення ЄСПЛ – це не остаточна перемога. Але це нова, потужна зброя у боротьбі для її досягнення.