друкувати


До 2020 року Україна експортуватиме 40 тис. тонн культивованих ягід – прогноз

26 травня 2018, 08:31

До 2020 року наша країна буде поставляти на світовий ринок до 40 тис. тонн культивованих ягід, а разом із дикоросами цей показник сягне 57 тис. тонн. Про це йдеться у дослідженні аналітиків компанії Pro-Consulting, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що український ягідний кооператив, до якого входять 35 фермерів у 15 областях України, вирощує малину та активно експортує до Європи.

Повідомляється, що  поліпшення ситуації на ринку ягід в Україні пов'язано, перш за все, з підвищенням внутрішнього попиту на цю продукцію. Аналітики зазначають, що споживання ягід  безперервно зростає, а це означає, що український і міжнародний ринки вимагатимуть їх усе більше.

Оскільки наші співвітчизники все ще їдять ягід у 3-4 рази менше, ніж жителі сусідніх європейських країн, то й потенціал розширення ринку у нас значний. Його ємність оцінюється в 200 млн тонн, що становить у грошовому вираженні близько $300 млн. Якщо не буде форс-мажору, то ягідних виробників очікує тривалий період розвитку на зростаючому ринку. Свою продукцію вони зможуть продавати не тільки в свіжому вигляді, а й заморожувати на період міжсезоння, а також відправляти для подальшої переробки на харчові та косметичні підприємства", – пишуть експерти. 

 Вони зазначають, що не варто забувати і про те, що Україна має всі можливості для нарощування експорту ягід. Розвивати цей напрямок нам допоможуть такі переваги, як близькість до ємного ринку Євросоюзу і конкурентні ціни.

Згідно з доповіддю міжнародних експертів, зробленій на конгресі Global Berry, вже до 2020 року наша країна поставлятиме на світовий ринок до 40 тис. тонн культивованих ягід, а разом із дикоросами цей показник сягне 57 тис. тонн", – вважаєть експерти.

Для здійснення даного прогнозу необхідно удосконалювати як безпосереднє вирощування ягід, так і розвивати інфраструктуру з їхньої подальшої обробки та логістики. З цим завданням краще зможуть впоратися виробничі комплекси, спроектовані й побудовані з урахуванням усіх сучасних вимог ринку.