друкувати


В Україні тестують американську систему контролю якості свинини, – АСУ

24 травня 2018, 15:03

Асоціація «Свинарі України» (АСУ) та Університет Пердью (Purdue University, штат Індіана) проводять в Україні аудит біобезпеки свиноферм та м’ясопереробних підприємств за американською системою контролю якості свинини PQA Plus. Про це пише сайт АСУ.

Нагадаємо, що Китай оцінить вітчизняну систему держконтролю за виробництвом черешні.

Повідомляється, що програма стартувала цього понеділка і триватиме упродовж 2-х тижнів. Експерти вже відвідали господарства у Чернігівській області.

Також в повідомленні ідеться, що у США вже тривалий час діє програма сертифікації для свинарів PQA Plus. Її розробили на основі принципів НАССР, які діють для переробників. Мета програми — довести, що продукція харчування, яка потрапляє на полиці магазинів, — якісна та безпечна на всіх етапах виробницва, зокрема й первинного. Тому вирощування свиней має відповідати принципам біобезпеки та благополуччя тварин. В цілому, програма PQA Plus орієнтована на споживачів, їхню упевненість у якості та безпечності продукції.

В Україні відповідної системи немає, тому й запросили фахівців зі США, оскільки шукаємо механізми популяризації вітчизняного продукту. Наша мета — щоби споживач був упевнений, що вироблена в Україні свинина — якісна, і надавав перевагу їй. Про результати аудитів, наскільки вітчизняні свиногосподарства готові до її імплементації та відповідають вимогам програми експерти розкажуть під час Х Міжнародного конгресу «Прибуткове свинарство», — розповіли в Асоціації «Свинарі України».

За результатами тестування програми в Україні є ідея створити онлайн-опитувальник, щоби кожен виробник зміг швидко оцінити рівень біобезпеки свого господарства.