друкувати


ЄБА закликала Президента ветувати соєво-ріпаковий законопроект

24 травня 2018, 07:30

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) звернулася до Президента України Петра Порошенка з проханням накласти вето на ухвалений Верховною Радою  проект закону №7403-д, від якого дрібні агровиробники сої та ріпаку зазнають збитків. Про це пише сайт Асоціації, повідомляє АgroPolit.com.

Нагадаємо, що парламент 249-ма голосами з другої спроби таки підтримав за основу та загалом скандальний клон соєво-ріпакового законопроекту під №7403-Д, який принесе збитки дрібним аграріям, а «своїм» переробникам – додаткові прибутки.

На думку представників Комітету зернових та олійних культур Асоціації, у разі підписання, зазначений законопроект створить дискримінаційні умови на ринку та призведе до порушення принципів вільної конкуренції. Окрім того, у коротко- та середньостроковій перспективі, його прийняття призведе до падіння цін на внутрішньому ринку сої та ріпаку та, як результат, до зниження виробництва цих культур в Україні.

Також варто зазначити, що підхід, запропонований законопроектом, не узгоджується з принципами рівності прав суб’єктів підприємницької діяльності та заборони будь-якої дискримінації господарюючих суб’єктів, а також суперечить зобов’язанням, взятим Україною при вступі до Світової організації торгівлі та підписанні Угоди про асоціацію", – ідеться у повідомленні ЄБА.