друкувати


Земельну децентралізацію в громадах імітують - експерти

23 травня 2018, 11:54

Земельна децентралізація в Україні не відбувається і в процесі передачі земель ОТГ виникає більше розмов ніж практичних результатів. Про це повідомляє AgroPolit.com у матеріалі «Кому «халявної» землі від КМУ, або Чи стали громади реальними власниками обіцяних Гройсманом сільгоспземель?»

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект про консолідацію земель.

Всі опитані експерти одноголосні – оцінювати земельну децентралізацію зарано, бо немає чого.
На думку заступника голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрія Мартина, розпорядження уряду про передачу сільськогосподарських земель ОТГ – це яскравий піар-хід, і не більше.

 

Насправді цей документ жодних передумов для справжньої децентралізації не створює. Реальна земельна децентралізація – це коли місцеві громади отримують можливість самостійно розпоряджатися всією землею у межах громади! А що робить це розпорядження? Держгеокадастр надає місцевим громадам у комунальну власність переважно ті ділянки, які він вже передав в оренду! Яка користь керівництву ОТГ від того, що громаді віддають уже передану в оренду на 7 чи 10 років землю? Вона тільки на папері вважатиметься комунальною, а реально розпоряджатися нею громада не зможе, – пояснює експерт.

Народний депутат («Самопоміч»), член аграрного комітету Іван Мірошніченко так оцінює історію з передачею с/г земель ОТГ.

Історія про передачу земель ОТГ – це все псевдогра. Протягом 4 років було багато законопроектів, дискусій та публічного бажання «всіх і вся» зробити це, але цього на практиці так і не сталося. Тобто, по-перше, людей дурять. По-друге, варіантів законопроектів було вже чимало: перший зареєстрували під номером №4445 (я також був його співавтором), далі були інші – №7118 урядовий, президентський – №7363, ще один комплексний від депутатів – №4355. По-третє, передавати землі треба було законом, а не розпорядженням КМУ. Про що свідчить передача таких земель громадам цією постановою КМУ? Про те, що знову відбувається нікому не потрібне змагання всередині влади. Це ніщо інше, як ручний режим передачі земель, інакше кажучи, ОТГ в такому разі залежні від КМУ, – пояснює він.

Схожі аргументи і в інших депутатів та експертів.

На законодавчому рівні не визначено мету та критерії централізації, не лише у сфері земельних відносин, а й в усіх інших. Відтак, є проблема у юридичній досконалості процесів, які часто називають децентралізацією. Було б правильнішим вирішувати такі непрості питання на рівні закону. Усі знають, що це потрібно, та формальних критеріїв не окреслено. Тому завершена чи не завершена децентралізація – люди оцінять в цілому: чи подобається їм та чи змінилося щось у їхньому житті на краще, – розповідає адвокат, партнер правничої фірми «Софія» Олександр Поліводський.

Його підтримав політолог Олександр Солонтай.

У 2014 році було ухвалено рішення про те, що Україна перестане бути єдиною країною, де існує таке поняття, як «землі за межами населених пунктів», і, на жаль, відтоді, як законопроект зареєстровано в 2014 році, так і зареєстровані законопроекти в 2015, 2016 та 2017 роках не пройшли Верховну Раду, всі вони були відхилені. Тому законодавчого механізму немає. Спроби Кабміну діяти за межами чинного законодавства успіху не мали. Як наслідок, станом на сьогодні в Україні не передані землі за межами населених пунктів об’єднаним територіальним громадам і містам обласного значення, – додає практичного фактажу Солонтай.

За його оцінками, децентралізація виконана тільки на 15 – 20%. До речі, він наполягає, що, попри заяви уряду, він не знає жодного прикладу передачі земель у власність об’єднаних територіальних громад.

Я гадаю, передачі не відбудеться, буде просто посилення розмови про це та про цю роботу, – пояснює політолог.

Поки що нема що оцінювати в питанні передачі землі ОТГ, вторить Солонтаю і юрист Андрій Наход.

Перші передачі земель можуть відбутися в найближчі місяці. Планово повна передача всіх земель, які хочуть передати, повинна відбутися на початку 2019 року, – каже він.

Не поспішає з висновками і заступник голови громадського руху «Кріпак» Євген Черняк.

Про успішність чи неуспішність говорити рано. Подивімося на динаміку передачі земель у 2018 році, тоді робитимемо проміжні висновки, – підсумував експерт.