друкувати


75% європейських площ органічної гречки – в Україні

23 травня 2018, 13:26

Україна поступово перетворюється на досить потужного товаровиробника органічної продукції та сировини в Європі: тут розміщено 75% європейських площ органічної гречки, 70% – проса, 28% – соняшнику і 24% – кукурудзи. Про це заявив голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов, пишуть «Економічні відомості».

Нагадаємо, що оприлюднено карту розвитку органічного ринку України.

В повідомленні йдеться, що площа земель під органічним виробництвом в Україні наразі становить 441,2 тис. га. З них 92 тис. га – землі перехідного (конверсійного) періоду. Частка сертифікованих органічних площ наближається до 1% від усіх сільськогосподарських угідь країни. Крім того, в Україні сертифіковано 550 тис. га дикоросів.

За моніторинговими даними, у 2017 р. загальна кількість сертифікованих операторів (органічної продукції) становила 426 компаній, з яких 294 – сільськогосподарські товаровиробники. Також в Україні є сертифіковані переробні підприємства, 50 імпортерів і 30 експортерів органічної сировини та продовольства", – зазначає завідувач відділу земельних відносин і природокористування Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», доктор економічних наук Ольга Ходаковська.

Як вважає голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов, сьогодні є всі передумови говорити, що частка таких земель для вирощування на них органічної продукції в Україні у 2017 р. збільшилася на 1% порівняно з 2016 р.

Це незначне збільшення, однак прогрес у цій справі є досить відчутним, якщо поглянути на динаміку в цифрах за різними аспектами ринку. Так, за даними Федерації, якщо у 2002 р. площа таких земель становила 164,4 тис. га, у 2009 р. – 270,2 тис. га, у 2014 р. – 400,1 тис. га, а 2018 року – 441,2 тис. га. Те ж саме можна сказати і про господарства, котрі  спеціалізуються на вирощуванні органічної продукції: з 2002 р. їхня кількість збільшилася вдесятеро", – зазначив експерт.

За його даними, більшість господарств, які виробляють органічну продукцію, розташовані в Київській (58), Одеській (38), Херсонській (38), Харківській (29) та Житомирській (27) областях. За площею сертифікованих сільськогосподарських угідь лідерами є Одеська (102,2 тис. га), Херсонська (75,9 тис. га), Дніпропетровська (37,7 тис. га) та Житомирська (31,6 тис. га) області. Усі ці господарства дуже відрізняються за площами – від декількох гектарів до декількох тисяч гектарів ріллі.

Традиційно всі ці роки складалося так, що у Південній Україні такі господарства вирощують органічні зернові, зернобобові й олійні культури. Через чорноморські порти ця продукція надходить до різних країн, включно із ЄС. У Західній і Північній Україні – виробництво грибів, ягід, плодів, горіхів. Там велику увагу приділяють вирощуванню продукції саме для внутрішнього споживання", – зазначив Євген Милованов.