друкувати


Рада дала «червоне світло» завдати половині аграріїв мільярдних збитків вже з 1 вересня

22 травня 2018, 15:20

Рішення депутатів підтримати в цілому соєво-ріпаковий законопроект № 7403-Д принесе збитки 50% аграріям. Так оцінюють результати сьогоднішнього голосування депутати аграрного комітету Ради, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що після багатомісячних зволікань парламент сьогодні 249-ма голосами з другої спроби таки підтримав один з двох варіантів соєво-ріпакових правок – авторства лобістів великих переробників. Даний документ надає право отримання експортного ПДВ на сою та ріпак виробникам першої ланки, тобто тим, хто безпосередньо вирощує ці культури і, відповідно, їх експортує. Але на практиці це означає вигоду саме для великих компаній.

Історію соєво-ріпакового конфлікту від початку читайте у матеріалі «18 млрд грн на кону, або Чи відправить парламент дрібних виробників сої та ріпаку в глибокий фінансовий нокаут?»
Народний депутат, член аграрного комітету («Самопоміч») Іван Мірошніченко так прокоментував AgroPolit.com прийняття законопроекту.

Таке рішення означає, що 50% аграріїв втратять в ціні на сої та ріпаку. По сої щорічні втрати становитимуть 2–2,5 млрд грн, а ріпаку – 1,5–1,8 млрд грн. Втрачатимуть малий, середній і трохи вище від середнього агробізнеси. Адже якщо вони раніше не експортували зернові, то оперативно цього й не зроблять. А великі холдинги, які можуть ще й переробляти, не тільки виробляти сою та ріпак, – виграють від цього найбільше, бо в них буде вибір – експортувати і повертати ПДВ, виробляти олію і шрот, чи експортувати і повертати ПДВ. Для великих це взагалі «бінго», подвійний виграш. Збитки аграрії почнуть рахувати вже з 1 вересня 2018 року. А якщо аграрій захоче продати сою чи ріпак по форварду, то ще раніше", – говорить автор законопроекту №7403-2, який взагалі знімав усі обмеження, а відтак – і потенційні збитки для аграріїв.

Водночас Мірошніченко додає, що навіть таке рішення ради сьогодні стало можливим тільки завдяки активній боротьбі аграріїв та значної кількості народних депутатів, які не погодилися з загальним скасуванням експортного ПДВ для виробників соняшнику, ріпаку та сої.
Згоден з ним і його колега по аграрному комітету нардеп Сергій Лабазюк.

Цього року ми побачимо, що фермери документально показуватимуть 1 т врожаю, а великі агропідприємства – 6 т врожаю з 1 га землі. Чому так? Адже дрібний буде віддавати великому, щоб той експертував зерно, і в такий спосіб дуритиме державу, щоб хоч якось встановити справедливість і отримати прибуток, а великий отримає надприбутки за рахунок малих", – підсумував він.