друкувати


Хомутиннік і Ко таки протягнули мільярдні збитки для дрібних аграріїв, а «своїм» переробникам – додаткові прибутки (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

22 травня 2018, 14:26

Парламент 249-ма голосами з другої спроби таки підтримав за основу та загалом скандальний клон соєво-ріпакового законопроекту під №7403-Д. Про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com з  парламенту.

Нагадаємо, що останні кілька місяців у Раді тривали гарячі баталії щодо того, бути чи ні 15–18 мільярдам гривень збитків для дрібних аграріїв, через спробу лобістів великих переробників соняшнику, ріпаку та сої  скасувати повернення ПДВ при  експорті цих  культур. Від  цього, за оцінками  експертів, саме дрібні виробники втрачали би щороку 15-18 млрд грн.

Читати до теми: 18 млрд грн на кону, або Чи відправить парламент дрібних виробників сої та ріпаку в глибокий фінансовий нокаут?

Сьогодні у сесійну залу Ради винесли 2 законопроекти з соєво-ріпаковими правками. Від депутатів аграрного комітету – №7403-2 та його «клон» авторства голови податкового комітету Ніни  Южаніної (її називають людиною  Президента).

Спікер парламенту Андрій Парубій, усупереч процедурі голосування, першим поставив на голосування южанівський законопроект: він грає на руку саме великим  переробникам, бо залишає право отримання експортного ПДВ усім виробникам  ріпаку та сої (всі великі переробні компанії є такими виробниками, а от фермери й середні аграрії не зможуть цим скористатися, бо не мають відповідного досвіду виходу на зовнішні ринки).

За документ  віддали голоси  225 депутатів.  Зрозумівши, що за варіант переробників не вистачило 1 голосу, спікер  запанікував і спробував заспокоїти зал: «Ми  його  переголосуємо одразу після голосування за №7403-2». Коли №7403-2 проголосували – 110 голосів, на повторне голосування поставили №7403-д і на табло висвітилося 249 голосів.

Якщо приймуть законопроект №7403-Д, то аграрії будуть зі збитками.  А переробники – з додатковими прибутками», - говорить з трибуни народний депутат, член аграрного комітету («Самопоміч») Іван Мірошніченко співавтор законопроекту №7403-2, який взагалі знімав усі обмеження, а відтак і потенційні збитки для аграріїв.